You are here
Home > Kert >

Az amarillisz télen egy üvegben is hajtatható

Amarillisz hajtatása

A amarillisz és a jácint a legismertebb gumós növények közé tartoznak, de kevesen tudják, hogy télen akár egy speciális üvegben hajtatni is lehet. A virágzó növényt célszerű hideg helyen tárolni, így a virága is tartósabb marad.

Az amarillisz (Hippeastrum), vagy más néven lovagcsillag Amerika trópusi és szubtrópusi területén őshonos. Számos nemesített fajtája létezik, pompás virágai különböző színekben fordul elő, amelyeket általában január és április között hoz. A hagymákat ősszel egy tágas, nagyobb méretű cserépbe ültethetjük, arra kell csak ügyelni, hogy a felső harmada kerüljön a föld alá.

A hagymákat helyezzük sötét, de meleg helyre. Amint kifejlődött a virágszár (nagyjából 2 hét múlva), fedjük le egy sötét kartonból készült süveggel, amíg a szár 10-15 cm-es nem lesz. A lefedett hagymát időnként feltétlenül locsoljuk meg, és tápoldatozzuk.

Amarillisz hajtatása üvegben

Azonban a hagymákat egy üvegben is nevelhetjük. A kertészetekben kaphatók erre a célra kialakított hajtató üveg edények, de bármely keskeny nyakú üveg, vagy üveg tál is megfelel. A hagymák hajtatására a november a legalkalmasabb, de érdemes várni, hogy kellően hideg legyen a kinti hőmérséklet.

A speciális üveget a szűkülő nyakáig töltsünk meg vízzel. A hagyma gyökere és a víz felszíne között hagyjunk pár millimétert, de a hagyma nem érhet bele a vízbe, mert elrothadhat. Ha üvegtálba tesszük, akkor pár nagyobb kavicsot helyezzünk az aljára, ezzel nemcsak a hagymát különítjük el a víz felszínétől, de dekorációs szempontból is mutatós.

Amarillisz

Az üveget állítsuk sötét helyre, viszont fontos, hogy 10 Celsius foknál ne legyen melegebb. A speciális üveget/tálat fedjük le egy sötét süveggel, akár kartonból egy kisebb kúpot is hajtogathatunk.

Ha a gyökerek megerednek, süvegestül helyezzük melegebb, és világosabb helyre. Szobahőmérsékletre csak pár nap múlva kerülhet, és ha a kifejlődött hajtása már eléri, megemeli a süveget, akkor emeljük le róla végleg.

Időnként ellenőrizzük a folyadék szintjét, és túlzott párolgás esetén rendszeresen pótoljuk. Ha van faszén otthon, akkor helyezhetünk a vízébe a hajtatás idejére pár darabot, így garantált, hogy a hagyma nem fog elrothadni.

A kifejlett növényt kora tavasszal B típusú virágföldbe, egy nagy tágas cserépbe ültethetjük át. Az amarillisz meleg, napfényes, de huzat mentes helyen jól érzi magát.

Top