You are here

Lakásfelújítás okosan, apró lépésekben

lakásfelújítás

A lakásfelújítás mindig népszerű, különösen most aktuális, hiszen a kormány döntése alapján január 1-jétől a gyermeket nevelő családok körében a költségek felét az állam átvállalja. Mielőtt azonban bárki terveket szövögetne a jövőre vonatkozólag, érdemes még idén télen pár dologra beruházni. Vannak olyan gyors és olcsó megoldások, amelyek kevés befektetéssel, és munkával azonnal növelik a lakásban élők komfortérzetét.

Köztudott, hogy a magyar otthonok túlnyomó része energetikailag korszerűtlen. Ma már szigetelt nyílászárók kerülnek beépítésre, amelyeknél igen alacsony a hőveszteség. A régi nyílászárókat ajánlott rendszeresen és alaposan ellenőrizni, hiszen a repedéseken keresztül könnyen elillan a benti meleg. Másrészt az ablakokon lecsapódó pára az egyes polifoamból készült ragasztó csíkok ragasztó képességét elég hamar kikezdi, így nemcsak a funkciójukat nem látják el rendesen, de esztétikailag sem nyújtanak jó benyomást. Az univerzális habszigetelő szalagok közismertek, a hideg levegő beáramlása ellen jó pár évig védenek. Segítségükkel igen egyszerűen elvégezhető az ablakokon és ajtókon lévő rések utólagos tömítése.

A modern ablakszigetelő fóliák segítségével – pár ezer forintos beruházással – a rezsiszámla is csökkenthető. Előnyük, hogy egyszerűen rögzíthetők, és nem befolyásolják sem a fény beeresztését, sem az átláthatóságot. A hatását több évig és több szezon alatt is élvezni lehet, nemcsak a nyári túlmelegedést csökkenthetjük, de a fűtési szezonban, amely akár az év felét is kiteszi, a hőérzetet, és a komfortérzetet javítja.

A fóliák előnye, hogy egyszerűen és gyorsan ragaszthatók az ablak és ajtókerethez a csomagolásban található dupla felületű ragasztó segítségével. Rögzítése előtt a felületet tisztítsuk és zsírtalanítsuk alaposan, majd a fóliát helyezzük az ablak belső felületére. A kisimításhoz fújjunk hajszárítóval egy kis meleg levegőt.

Küszöb nélküli ajtók esetében jól használhatók a különféle ajtókefék és ajtóseprűk is. Használatuk több szempontból is előnyös: egyrészt hatékonyak a huzat, a por és a hang ellen, emellett védenek a hideg beáramlásától.

Top