You are here
Home > Kert >

Egyszerű tippek a fagyok elleni védekezéshez a virágoskertben

virágos kert

Habár a májusi fagyosszentek még odébb vannak, de az elmúlt szokatlanul hideg napok, és éjszakai fagyok kapcsán nem árt időben felkészülni a növényeink védelmére. A célra kiválóan megfelel egy jó nagy takaró, speciális takarófólia, de akár régi dunsztos üvegek, műanyag palackok is hatékony védelmet nyújtanak.

Egyszerű tippek, amelyek hatásosan védenek a szokatlan tavaszi fagyok ellen

Válasszunk fagytűrő növényekből!

A fagytűrőbb kert kialakítása a kiválasztásnál kezdődik, ugyanis a nálunk honos növények könnyebben tudnak alkalmazkodni a négyévszakos időjárási körülményekhez. A balkonvirágok között vannak olyan fajták, amelyek kiválóan ellenállnak a váratlan éjszakai fagyoknak. A különféle árvácskák fagytűrő képessége közismert, de tulipán a körömvirág is jó megoldás a kert kora tavaszi benépesítésére.

Vigyük vissza beltérbe az érzékeny cserepes növényeket!

Nem könnyű a változékony időjáráshoz alkalmazkodni, a kezdő hobbikertész csak kapkodja a fejét, hogy vajon melyik tanácsot fogadja meg. Célszerű a fagyra érzékeny növények esetében nem a naptárt, hanem inkább a hőmérő higanyszálát alapul venni, ezért ha tartós talajmenti fagyok várhatók, feltétlenül vigyük vissza – lehetőleg nem túl meleg helyre a növényeket. Megfelelő lehet egy kamra, vagy akár fűtetlen garázs is, az a lényeg, hogy a növényeket ne érje sokként a hirtelen hőmérsékletváltozás.

Takarjuk le fóliával, textíliával!

A téli mulcsréteg után egy vékony, például pár marék szalma jó szolgálatot tud tenni, de a meglévő takarófóliákat is használhatjuk az értékes, nagy mediterrán növényeink, vagy a fiatal fák védelmére. Habár nem a legesztétikusabb, de egy nem használt törölköző, vagy lepedő is elegendő a kisebb cserepes növények számára. A nagy szelek miatt, illetve a szeles környezetben mindenképp rögzítsük le a takaró réteget.

Borítsunk búrát a növényekre!

Kaphatók olyan üveg, és műanyag védőbúrák, amelyek a kisebb fagyérzékeny növényeket megvédik. Ezeket a harang alakú burkolatokat azonban már otthon is meglévő üvegekkel, műanyag palackokkal, vagy cserepekkel is helyettesíthetjük, hiszen tökéletesen ellátják a feladatukat. Elegendő csak éjszaka melegen tartani a növényeket, napközben bátran tegyük félre a búrákat, a napfény elegendő meleget nyújt számukra.

Top