You are here
Home > Otthon >

Mit jelent a “személyes tér”, mint trend? És milyenek az ebbe a trendbe illő tapéták?

titanium_szurke-modern-design-tapeta-geometrikus-mintaval-moshato

A trendek mindig is meghatározták az életünket valamiképpen. Vagy azért, mert szeretjük naprakészen követni a divatot, szeretjük, ahogy az új trendek megjelenésével gardróbunkba és élettereinkbe valami újat, valami izgalmasat vihetünk időről időre. Vagy pont azért hatnak ránk a trendek, mert nem kedveljük őket: sem követni, sem behozni bármi módon az életünkbe. Ám az idei év tartogat számunkra egy olyan izgalmas, egyedi trendet, amibe akár még azok is bele tudnak majd szeretni, akik abszolút nem trendkövetők, sőt! Ez pedig nem más, mint a személyesség, a személyes életterek trendje. És hogy hogyan kapcsolódnak ehhez a tapéták? Cikkünkből ez is kiderül…

TÉMA: Személyes terek trendje (Személyes terek – sorozat)

Mit jelent a “személyes tér”, mint trend?

És milyenek az ebbe a trendbe illő tapéták?

Mivel egy jó tapéta mondhatjuk úgy is: uralja a teret, elvégre igencsak meghatározó látványt nyújt falainkon, még a legegyszerűbb, legfinomabb szín, minta, illetve textúra is. Teszik már eleve azzal, hogy nagy helyet foglalnak el a belső tér látványvilágából.

És ahogyan a padló, úgy a falak is igen meghatározzák az adott belső tér, enteriőr jellegét, stílusát, miközben az adott trendre is azonnal reflektálnak. Legyen ez éppen organikus, geometrikus, natúr, loft, skandináv, modern, glamour, vagy éppen vintázs jellegű, kialakítású, az biztos, hogy a padló és a falak lesznek majd az általunk megadott stílus, az általunk kedvelt és behozni kívánt trend alfája és omegája.

Egy tapéta pedig akkor jó, akkor tölti be igazán a funkcióját, ha az általa közvetített szín, hangulat, atmoszféra teljes egészében bennünket tükröz. Ha jó érzéssel létezünk nap mint nap az általa közvetített közegben, és mindig kellemesen érezzük itt magunkat.

06 as creation tatanium 3 modern geometrikus mintas design tapeta 96830 116331

As Creation / Titanium 3

A trendek persze jönnek és mennek, a stílus azonban örök. De nyilván a trendalkotók is tudnak valamit, és mivel a trendek sem csak úgy a vakvilágba születnek, hanem minden esetben az adott kor, az adott társadalom éppen aktuális problémáira reagálnak – így nem véletlen, hogy az idei évben, mintegy hetedik trendként megszületett a „személyesség”, azaz a „személyes terek trendje”.

De mit is jelent ez egész pontosan? Nézzünk most erre is 5 találó példát!

  1. Fenntarthatóság és a természet iránti vonzódás

A fenntarthatóság és a természet szeretete tulajdonképpen minden trendben, minden irányvonalban megmutatkozik, és ami még szintén közös a 2020-as évek kezdetével előtérbe kerülő trendekben, az nem más, mint az eredetiség. A minimál már-már gépies uniformizmusát lassan magunk mögött hagyva, egyre inkább értékeljük az eredetiséget, a személyességet. Az egyes tárgyak, vagy képek mögött megbújó, egyedi történeteket.

09 marburg avalon zold bananlevel mintas vlies vinyl tapeta 10038 20104

Marburg /Avalon

A természet iránti erőteljes vonzódásunk azóta lehet ennyire intenzíven jelen, hogy az emberi társadalmak városokba rendeződtek. A pandémia bezártságára okozott belső késztetésünk pedig a külvilág, a természet adta szabadság felé csak még inkább fokozta ez az igényünket.

A természetet azonban behozhatjuk a négy fal közé is – erre kiváló lehetőséget kínálnak a hatalmas, zöld leveles szobanövények, az élő fa parketták és bútorok, ahogyan a mesés botanikus tapéták is, melyek akár az egész teret betöltő, meghatározó, már-már élő hatásukkal egyszerre teremtenek mozgalmas, vidám, mégis megnyugtató légkört az otthonunkban. Legyen az egy óriás pálmaleveles, dzsungelmintás, vagy mezei virágokat idéző, vagy akár egy ilyen mesés orchidea mintás vlies design tapéta, festett stílusú grafikai megjelenítéssel, mint a lenti képen.

10 decoprint breeze orchidea mintas vlies deign tapeta festett stilusban 99155 118874 1

Egy szép, botanikus tapéta egyszerre nyugtatja meg az elmét, miközben

fel is tölti testünket-lelkünket a gyönyörű természetes színek és minták kavalkádja

Decoprint / Breeze

  1. Extrém formák, színek, már-már műalkotásnak is beillő belsőépítészeti megoldások

Szinte soha nem volt akkora érdeklődés az extrém formájú, szinte már műalkotásnak is beillő bútorok, berendezési tárgyak iránt, mint manapság. Egy -egy egyedi tervezésű bútor, ágytakaró vagy tapéta ugyanis nem csupán a funkcióját látja el, hanem esztétikai értékével öltözteti, díszíti is a belső tereket.

08 lutece zold modern kolibri mintas vlies design tapeta 93440 112630

Egy művészi alkotásnak is beillő bútor vagy tapéta meghatározó karakterével betöltheti a teljes enteriőrt

Lutece

  1. Több funkciót ellátó tárgyak, praktikus, ám nagyon is karakteres megoldások

Ma már szinte luxusnak számít – és most nem a szó pozitív értelmében – amikor egy-egy nagyobb tárgyat, pl. bútort mindössze egyetlen funkció miatt tartunk. Mivel egyre többen leszünk bolygónkon, ehhez igazodva élettereink is egyre szűkülnek. (Ez ma már egy lassan, de biztosan észrevehető trend lett, hogy a lakások, házak méretei egyre kisebbek.) Ez leginkább a nagyvárosok vagy a peremvárosok lakóparkjaiban figyelhető meg, még a kisebb kertes házak esetében is egyre közelebb vagyunk a szomszédhoz, egyre kisebb alaprajzzal rendelkező új építésű lakások közül tudunk válogatni, ami persze a fenntarthatóságnak is kedvez.

07 casadeco nicaragua feher szinu design tapeta apro level es palma leveles mintaval 95957 115348

Casadeco / Nicaragua

Természetesen a tágas tér-érzetet itt is szeretnénk megélni és megteremteni, épp ezért igyekszünk inkább olyan bútorokkal, olyan tárgyakkal, sőt anyagokkal körülvenni magunkat az otthonainkban, amelyek kis helyen egyszerre több funkciót is képesek betölteni.

Ilyen lehet egy kihajtható asztal, egy pakolható (fiókos) ágy, vagy egy tárolónak beépített lépcső. Ami a burkolatokat illeti, ma már ezek sem csak burkolatok, amik díszítő értékkel bírnak: az innovatív melegburkolat antisztatikus, taszítja a port, a hidegburkolat lehet meleg, otthonos, fahatású, és antibakteriális is, ahogyan a tapéta is UV-álló, portaszító, nedves ruhával is tisztítható, sőt akár egy költözés esetén könnyedén el is távolítható.

A mai, újgenerációs vinyl mosható tapéták tökéletesen megfelelnek minden mai igényünknek, arról nem beszélve, hogy elképesztően otthonosak, meleg és természetes hatásúak is tudnak lenni, ha épp ezt a funkciójukat szeretnénk kihasználni.

04 khroma komono okker stilizalt hegyseg mintas design tapeta keleties stilusban 97270 116858

Természetes anyagok, barátságos földszínek és időtálló,

nosztalgikus minták és tónusok uralják otthonainkat az idén

Khroma /Kimono

  1. Kortárs művészetek – absztrakt formák, szokatlan textúrák világa

A kortárs műkedvelők nagy örömére a tervezők az idén igazán előszeretettel játszanak az absztrakt formákkal, a szokatlan, érdekes textúrákkal, és a merész színtársításokkal. Már-már a posztmodern terek hangulatát vélhetjük felfedezni egy mai, divatos, kortárs otthon nappalijában, ahol az ízlésesen összeválogatott bútorok, szőnyegek és tapéták – mint ha csak festmények, műtárgyak, kerámiák volnának. A változatos bútorok és az egyedi tapéták, burkolatok sokszínűségének hála, könnyedén kiválogathatjuk azokat a csakis ránk jellemző szín – és anyag társításokat, azt az egységet, finom egyensúlyt a térben, melyek közelebb hozhatjuk egymáshoz a dizájnt és a művészetet, akár a mi saját értelmezésünkben.

03 khroma kimono fekete japan stilusu faag es level mintas khroma design tapeta 95321 114592

Igazi finom művészet ez a fekete japán stílusú faág és levél mintás Khroma design tapéta is, a hozzá passzoló dekorációs elemekkel

Khroma /Kimono

  1. Maximalizmus – avagy új, színes élet a minimál után

Ezt az összhangot, páratlanul izgalmas látványt hozhatjuk a maximalizmus elvén belül is, immár túlnőve a minimál csupasz esztétikáján. Hiszen, ahogyan a neve is sugallja: a maximalista esztétika egyik legfontosabb célja, hogy a lakásból otthont teremtsen. Otthont, ahol mi magunk is jelen vagyunk, a helykihasználás jegyében megtervezett egyedi, karakteres bútorainkkal, az élénk színű falainkkal, bohém díszpárnáinkkal, és az izgalmas printekkel a falakon.

02 holden utopia bohem tropusi mintas design tapeta fekete alapon 10094 20249

Holden / Utopia

A maximalizmus gyakran praktikusabb az ember mindennapi élete szempontjából, mint a minimalizmus” – vallja Michelle Fahmy lakberendező, aki nyilván nem tagadja meg a minimalizmus letisztultságában rejlő szépségét sem.

Ám az a „múzeumjelleg”, ami a minimál stílust jellemzi, tulajdonképpen megakadályozza, hogy az otthonunkat teljesen belakhassuk, a menedékünknek érezhessük, ahol szabadon nevelhetjük gyermekeinket és berendezhetjük a saját kis homeoffice-unkat is akár.

Mert bizony, mindez a látványos, színes, olykor kusza és kaotikus maximalista stílusú térben sokkal inkább kivitelezhető.

01 parato amazzonia katalogusbol 11207 23276

A maximalizmus szabadságot ad számunkra, és lehetőséget biztosít az önkifejezésre környezetünkben.

Parato /Amazonia katalógusáól

Ezek volnának tehát a személyes terekre hozott példáink, ám ennél ez az egész persze jóval szerteágazóbb, sokszínűbb – ahogy Ti is, és mi is azok vagyunk!

Ha szeretnétek Ti is a „személyes terek trendjének” hódolva, egészen sajátos, igazán a lelkivilágotokhoz és hangulatotokhoz tökéletes illő tapétát választani, akkor gyertek el hozzánk személyesen:

A 100%-os elégedettségi garanciával büszkélkedő Tapétabolt Budapest kínálatában elképesztően sok egyedi, minőségi tapéta közül válogathattok, és még készséges szaktanácsadással is ellátunk Benneteket!

De ha inkább az otthontok kényelméből szeretnétek kiválasztani a leginkább hozzátok illő látványt, hangulatot, akkor webáruházunkban is szétnézhettek, ahol ráadásul profi kereső segít nektek a még hatékonyabb keresésben: rá tudjatok szűrni akár egy adott színre, stílusra, vagy helyiségre – amelyet és ahogyan tapétázni szeretnétek!

Próbáljátok ki: a több szűz modellből és stílusból biztosan meg fogjátok találni álmaitok tapétáit, ami a legjobban illik majd hozzátok…

Top