You are here
Home > Kert >

Áprilisi tennivalók a teraszon és a kertben

kert

Az áprilisi időjárás változatos, egyaránt készülhetünk fagyos reggelekre, napközbeni hózáporokra, de nincs kizárva a nyári meleget idéző napi hőmérséklet sem. A kertekben és veteményesekben számtalan tennivaló van ilyentájt. A változékony időjárás miatt növényeink kitelepítéséhez óvatosan foghatunk hozzá.

Az április gyakran tartogat meglepetéseket, de akármilyen is az időjárás, vannak olyan feladatok, amelyeket feltétlenül el kell végeznünk a hónap során. Cikkünkben összeállítottunk egy hasznos feladatlistát áprilisra.

Szobanövények átültetése, kihelyezése

Áprilisban a szobanövényeink átvizsgálása is időszerű. Vannak olyan növények, amelyeket egyáltalán nem kell átültetni, egy felszíni földcsere is elegendő. Azonban, ha úgy látjuk, hogy a növényünk a korábbi időszakhoz képest nem kielégítően fejlődik, vagy a gyökereit kinőtte, itt az idő egy nagyobb cserépbe való átültetésnek. Felül kell vizsgálnunk a helyét is, mivel a legtöbb növény levelét az intenzív napfény károsítja.

 A fiatalabb növényeket 1-2 mérettel nagyobb cserépbe ültessük át, de az idősebb növények esetében viszont felszíni talajcserét végezzünk. Használjunk tápanyagban gazdag virágföldet, valamint egy kevés agyag granulátumot is szórhatunk a cserép aljába a jó vízelvezetés miatt. Azokat a növényeinket, amelyeket a tavaszi is nyári hónapokban kint szoktunk tartani, szélvédett helyre, és tűző naptól védett helyre kihelyezhetjük.

kert

Mediterrán növények kihelyezése

A mediterrán dézsás növények fokozatosan kikerülhetnek a szokásos helyükre, a nagyobbakat, ha nem tudjuk átültetni felszíni földcserével, tápoldatozással gazdagítsuk. Érdemes lemosó kezelést végezni, valamint az esetleges fagyos éjszakákra felkészülni.

Ez is érdekelhet: terasz beépítés

Muskátli tövek frissítése

Az átteleltetett muskátlit, az éjszakai fagyok megszűnte után kihelyezhetjük a szabadba,  illetve  megkezdhetjük a fiatal és régebbi tövek beültetését a balkonládákba. Jó tudni, hogy friss tövekhez képest a virágzáshoz több időre van szüksége, akár pár hét különbséggel fognak első virágok megjelenni. A tapasztalt kertészek tudják, hogy az álló muskátlikat 4-5 évente feltétlenül meg kell újítani. Az átteleltetett muskátlikat vágjuk vissza, a levágott szárakat, ha ledugjuk a virágföldbe, könnyen gyökeret hajtanak.

Törpe örökzöldek áthelyezése

A cserepes, vagy balkonládában nevelt törpe örökzöldek számára, amelyek télen színt vittek az életünkbe érdemes a tűző naptól védeni, illetve új helyet keresni. A csarab és a Rubella fajtájú dérbabér általában félárnyékos helyeket kedveli, az erős napfény a sötétzöld leveleket könnyen kisárgíthatja.

Top