You are here
Home > Kert >

Bukszus

bukszus

Látott már kocka alakú bokrot? Vagy élőlény formájú sövényt? Akár ki is alakíthat ilyet! A bukszus gyorsan és egyszerűen alakítható növény. A puszpángfélék (Buxaceae) családjába tartozó nemzettség. Kétszikű cserje, melynek levelei egyszerűek, tojásdadok, mérgezőek. Virága jelentéktelen, zöldes-sárga színű.

Lassú növekedésű, de tartós növény.

Gondozás

Lényegében igénytelen növény, egyaránt szereti a napos és félárnyékos helyet. Félárnyékban levelei némileg sötétebbek lesznek. Dézsában tartott növényként laza szerkezetű virágföldbe vagy tőzeggel kevert olyan kerti földbe ültessük, amely nem mészkőszegény. A növekedési időszakban egyenletesen öntözzük, de ne feledkezzünk meg időnkénti téli locsolásáról sem, ha fagypont felett van a hőmérséklet. A dézsában tartott növényeknél kárt okozhat a téli fagy és szél, ezért érdemes a dézsát télre gyékénnyel (akár régi rongyszőnyeggel) körbetekerni.

Metszés

A világ minden táján ismert, mert az egyik legjobban alakítható növény apró levelei miatt, egyaránt alakítható belőle sövény, geometriai vagy állatfigura. Aki nem szereti a formára nyírást, annak is érdemes tudni, hogy a növény sűrűségének megőrzése érdekében évente legalább egyszer, május végén érdemes visszavágni a növényt. Aki szívesen foglalatoskodik a növények metszésével, augusztusban újra alakíthatja  a növényt.

Sövény kialakítása

Ha puszpángfa-sövényt szeretne kialakítani, akkor 6-7 növénnyel kell számolnia méterenként. Egymástól ugyanakkora távolságra ültesse el őket.

Szaporítás

Legegyszerűbben tőosztással vagy dugványozással járunk sikerrel.

Top