You are here
Home > Szobanövények >

A sugárarália a fényárnyékos helyeken is jól érzi magát

sugárarália

A tudatos szobanövény vásárlás feltétele, hogy a kiválasztáskor ne csak a szemünkre hagyatkozzunk, magyarul ne csak tetszetősség alapján válasszunk, hanem mérlegeljük, hogy az otthonunk milyen szobanövények életfeltételeire alkalmasak. A sugárarália nemcsak dekoratív, de a sötétebb lakásokban is kedvező feltételek biztosítottak a fejlődéséhez.

A sugárarália (Schefflera arboricola) a népszerű szobanövények közé tartozik. Beltéri körülmények között nevelve nem, de az eredeti élőhelyén a Távol-Keleten, az Egyenlítő környékén nemcsak virágokat, de termést is hoz. Kedveli a meleget, és a fényes helyeket, de jól érzi magát félárnyékos körülmények között is. Egyszerűen gondozható, és ideális viszonyok esetén akár 1méter magasra is nőhet, de előfordul, hogy a plafonig is felér. Levelei igen dekoratívak, viszont minden része mérgező, ezért feltétlenül olyan helyre állítsuk, ahol sem a kisgyermek, sem a háziállat nem fér hozzá.

sugárarália

A sugárarália gondozása

A sugárarália a legjobban a szórt fényt kedveli, a sötétebb helyiségekben könnyen megnyúlhat, és csak gyengébb hajtásokat hoz. A gondozásnál vegyük figyelembe, hogy ne tegyük ki huzatnak, és rendszeresen gondoskodjunk a megfelelő páraigényéről, hetente kézi permetezővel párásítsuk. Tavasztól egészen őszig gondos öntözést igényel, és két-három havonta tápoldatot is adagoljunk a vizéhez. Viszont a túlöntözésre is érzékeny, az üde zöld leveli könnyen elsárgulhatnak. Télen csak akkor öntözzük, ha a földjét száraznak érezzük.

 A fiatalabb növényt tavasszal ültessük át 1-2 mérettel nagyobb cserépbe, ha úgy látjuk, hogy nem fejlődik rendesen, illetve kinőtte a cserepet. Az átültetéshez a tápanyagban gazdag virágföld a legideálisabb, és a vízelvezetés szempontjából jó, ha egy kevés agyag granulátumot is szórunk a cserép aljába. Az idősebb növények esetében viszont elegendő évente felszíni talajcserét végezni.

Top