You are here
Home > Kert >

Gyorsan növő növények takarásra és árnyékolásra

Családi házak esetében gyakori, hogy a tulajdonosok szeretnék elzárni a birtokot a szomszédok és járókelők elől. Összegyűjtöttünk pár gyorsan növő díszcserjét, amelyek gyorsan növő sövényként ideálisak a kíváncsi szemek ellen. A babérmeggy, a csodasövény és a kerti gyöngyvessző a legnépszerűbb cserjék, amelyet sövényként ültethetünk, a tavasz is kitűnő alkalom mind a beszerzésére és a kiültetésére. Ráadásul a kerti gyöngyvessző fehér virágözönével látványos dísze lehet a kerteknek.

Népszerű gyorsan növő sövénynövények

 

Babérmeggy

babérmeggy

 

 

A babérmeggy (Prunus laurocerasus) igen kedvelt cserje, népszerűségének oka, hogy kevés gondozást igényel, gyorsan növekedik, és még a téli fagyokkal szemben is ellenáll. Általában sövényként használatos, de a másfél és kétméteres darabok nagyobb kertekben térhatárolásra és magában is ültethető. Vannak olyan törpenövésű és közepes változatai, amelyeket akár a kisebb teraszokkal és erkélyekkel rendelkezők is bátran ültethetnek el nagyobb cserépbe, vagy dézsába. Ebben az esetben a túlöntözésre vigyázzunk, és télire fagyvédelemmel, például jutazsákkal borítsuk be a cserepet. A babérmeggy előnye, hogy ellenálló a fertőzésekkel és a kártevőkkel szemben, a téli fagyok kivételével bármelyik évszakban telepíthető.

Kerti gyöngyvessző

kerti gyongyvesszo Spiraea x vanhouttei min

A kerti gyöngyvessző (Spiraea x vanhouttei) kerti bajnócaként is ismert lombhullató cserje szintén kedvelt sövényfajta. Könnyen nevelhető, nagyjából 1,5-2 m magasra nő meg. Félgömböt formázó, apró fehér virágai áprilisban nyílnak, és pompás dísze a kertnek. Alkalmas térhatárolásra, kerti sövényként Különösebb gondozást nem igényel, jól viseli a téli zord körülményeket.

Csodasövény

A turkesztáni szil (Ulmus pumila) nemesített változat kiválóan alkalmas sövény telepítésére. Csodasövény néven is közismert, a lombhullató, élénkzöld színű kicsi levelű cserje megfelelő metszéssel akár sűrű növényfallá is nevelhető. Igénytelen talajon is gyorsan nő, a fagy kivételével szinte egész évben telepíthető. Zajcsillapító tulajdonsága, és porzáró adottsága miatt akár forgalommal érintett utcafront mellé is ültethetjük.

Top