You are here
Home > Bútor >

A raklapbútorral olcsón varázsolható egyedivé az otthon

raklapbútor

A raklapból készített bútorok manapság igen divatosak, nemcsak egyedi megjelenést kölcsönöz a lakás különböző részeinek, de költségtakarékos megoldást is jelent. Azonban a tervezés és kivitelezés előtt nem árt tisztában lenni az előnyei mellett az újrahasznosított termék hátrányaival is.

A raklapbútor manapság népszerű, számos portál kínál ötleletes és látványos megoldást, hiszen az otthonok különböző részeinek a bebútorozására használható. Egy jól kialakított elem, a hálószoba a konyha és még a nappali díszére is szolgálhat. Jól formálható, és jó ízléssel és kézügyességgel nemcsak ágyat, polcot, de akár asztalt, vagy kanapét is készíthetünk belőle.

Jó tanácsok a raklapbútor beszerzéséhez

A vásárláshoz érdemes mindenképp jó minőségű alapanyagot használni, hiszen a megbízható hely garancia arra, hogy ne sérült törött, vagy penészes anyagot vásároljunk meg.

A jó minőségű bútorkészítésre alkalmas raklaphoz akár pár ezer forintért is hozzá lehet jutni, viszont az előkészületek – míg a raklapból a megálmodott bútor lesz – jelentősen emelhetik a beruházás költségeit.

Előkészületek- csiszolás, felületkezelés

A raklap egy nyers és csiszolás nélküli faanyag, ezért nagyon fontos, hogy a felületét simára csiszoljuk. Akár géppel, de ennek hiányában csiszolóvászonnal is dolgozhatunk. A tökéletes eredményhez legalább 3 félét szerezzünk be, és mindenképp jobb a csiszolópapírnál:

  • P 60-as szemcseméretű csiszolóvászon a nagyoláshoz és a szálkátlanításhoz
  • P 100-as szemcseméretű csiszolóvászon a finomításhoz
  • P 180-as szemcseméretű csiszolóvászon pedig a festések közötti csiszoláshoz szükséges.

A csiszolás után történik a raklap felületkezelése. A natúr raklapbútort érdemes gomba és penész gátló anyaggal kezelni. Az üzletekben kapható festékekkel, színes lazúrokkal változatos, az otthon színéhez jól beilleszkedő bútorokat készíthetünk.

Az egyedi igényű bútoraink gondos tervezést igényelnek, a megfelelő méret beszerzése sem egyszerű. A jó kézügyességgel rendelkező barkácsolók tudják, hogy a tervezés mellett az előkészítő munka, valamint az összerakás sem megy ripsz ropsz, meglehetősen időigényes munka. Az ülőalkalmatosságokhoz a szivacson és párnákon kívül érdemes még érdemes görgőkre is gondolni, így akár az ágy, vagy asztal könnyedén mozgathatóvá tehető.

Top