You are here
Home > Otthon >

5 tipp, amivel spórolhatunk a fűtési költségen

Ahhoz, hogy télen spóroljunk a fűtésszámlán, nem kell lemondanunk a kellemes melegről. Egyszerű eszközökkel hatékonyan használható a fűtési energia, és a fogyasztást is csökkenthetjük anélkül, hogy a jóleső szobahőmérséklet megszűnne.

A kellően meleg otthon kellemessé teszi a telet. A magas energiaáraknak köszönhetően azonban a lakóknak ez sokba kerül – főleg, ha a fűtés melegét nem hatékonyan használják fel. Íme 5 tipp az energiafogyasztás és a fűtési költségek csökkentésére:

1. Az ajtók és ablakok szigetelése
Mielőtt még igazán hideg lenne, főleg a régebbi ablakokat és ajtókat szigeteljük le. Így a meleg a szobában marad, és nem szivárog ki kihasználatlanul.
Öntapadós szigetelőanyagot vagy szilikon szigetelőt is lehet kapni a barkácsáruházakban, amelyek az ablakpárkány és az ablakkeret közötti átmenet szigetelésére ajánlottak.

2. Belső rolók
Növelhető az energiahatékonyság belső rolókkal. Ugyanis az ablak és a roló között egy szigetelő hatású levegőréteg keletkezik.

3. Ne zárjuk el a meleg levegő útját!
Hogy a meleg a helyiségben jól tudjon eloszlani, a levegő körforgásához elegendő helyre van szükség. Ezért el a nehéz függönyökkel és a nagy bútordarabokkal! Aki eltakarja a radiátort, az elpazarolja az energiát, ahelyett hogy helyesen használná azt.

4. A fűtés elzárása szükségtelen energiát fogyaszt
Rossz helyen spórol az, aki éjszakára vagy arra az időre, amikor nincs otthon, teljesen elzárja a fűtést. Ezáltal ugyanis a falak könnyen kihűlnek. Ahhoz, hogy ezek újra átmelegedjenek, rendszerint lényegesen több energiára van szükség, mint amennyit az elzárással megspóroltunk.

5. Spórolás a fűtésen szellőztetéssel
A fűtési költségen spórolhatunk úgy is, hogy naponta többször szélesen kitárt ablakoknál rövid ideig kiszellőztetünk. A nyirkos, elhasznált levegőnek ugyanis több időre van szüksége, hogy felmelegedjen, mint a száraznak.
A napi szellőztetésre a bukóra nyitott ablakok kevésbé ajánlatosak, hiszen a keskeny nyíláson keresztül csak csekély levegőcsere következik be.

Top