You are here

5 tipp, amely megkönnyíti a padlóburkolat kiválasztását

parketta

Ahány otthon, annyi stílus, manapság egyre inkább igaz ez a mondás! A padlóburkolatok terén is rengeteg lehetőség közül választhatnak a lakásépítők, vagy felújítók. A legkedveltebb padlóburkolatok közé a fából készült anyagok sorolhatók, de sokan kedvelik a PVC-ből, és a téglából álló burkolatot is.

Manapság nem könnyű a választás. A költségigények mellett olyan szempontok is befolyásolhatják a döntést, mint hogy hideg, vagy meleg burkolattal kívánjuk ellátni a helyiséget. Talán egyik és legfontosabb javaslat, hogy csak minél kevesebb fajtát kombináljunk és a mintákkal, színekkel is óvatosan bánjunk.

A fa időtlen idők óta a természetet idézi meg, és otthonos érzetet sugároz. A klasszikus változata a parketta, azonban a mai szakember ínséges időszakban egyre kevesebben választják. Ráadásul a padlófűtés elterjedésével tovább csökkent a kereslet iránta.

parketta

A szalagparketta választás előnye, hogy nemcsak a fa élménye marad meg, de kopásálló és a padlófűtéses otthonokba is megfelelő.

Manapság már fa hatású PVC parketták széles választéka kapható, amelyek egyrészt könnyen rögzíthetők ragasztással, egyszerűen vághatók. Alkalmasak fürdőszobák burkolására, így akár az egész lakást egységes padlóburkolattal láthatjuk el, amely ráadásul alkalmas a padlófűtéshez is.

A laminált parketták is kedveltek, hiszen olcsó, és nem kíván túlzott szakértelmet a felrakása. Előnyei közé tartozik, hogy padlófűtéshez is jó, de semmiképp nem tartozik a hosszú életű burkolat fajták közé, és nem szereti a vizet sem.

A rusztikus stílusú otthonokban egyre többen alkalmazzák a téglapadlót. A vintage stílusú, vagy a vidékies stílusú házakban kandallók és kályhák közelében remekül mutat, különösen a meleg barna és drapp színárnyalatokban. Az épített fürdőszoba egyre népszerűbb, amely igen látványos a régi bontott téglából készült elemekből. A téglapadló előnyeihez sorolható, hogy időtlen, nem rongálódik, és nagyon könnyen takarítható és tisztítható. További előnye, hogy a lerakása nem igényel a többi burkolólap lerakásához képest nagyobb szaktudást, a gyakorlattal rendelkező barkácsolók számára sem nehéz kivitelezni. Viszont hátránya, hogy a téglapadló nemcsak nagy keménységű hideg felület, de különféle foltokra is érzékeny, ezért javasolt valamilyen vegyi anyaggal impregnálni.

Top