You are here
Home > Otthon >

A páraelszívók fontossága a levegőminőség javításában

páraelszívó

Egy megfelelő páraelszívó nemcsak a kellemetlen konyhai szagok eltüntetéséről gondoskodik, hanem a helyiség levegőjét is nagymértékben javítja. A főzés közben keletkező párás, zsíros, szagmolukelákkal telített levegőt hatékonyan eltávolítja, vagy a megfelelő tisztítás után visszajuttatja azt a konyhába. Nézzük meg, hogy milyen lényeges szerepe van a levegőminőség javításában ezeknek a berendezéseknek!

Egészséges főzési környezet biztosítása

Bizony elengedhetetlen, hogy sütés és főzés közben a konyha levegője ne legyen káros, kellemetlen. Ehhez muszáj a megfelelő szellőztetést biztosítani, ennek eszköze pedig a páraelszívó. Ezek a készülékek ventilátoruk segítségével gyorsan elszívják a szagokat, a párát, a zsíros, nehéz levegőt, sőt az esetleges füstöt is – ezzel garantálva a levegő állandó frissességét.

Ráadásul nemcsak a konyha levegőjére van hatással egy ilyen készülék, hiszen biztosan mindenki megtapasztalta már, hogy a főzés közben keletkező szagok milyen gyorsan terjednek a lakásban, főleg, ha az nyitott terekkel rendelkezik. A páraelszívók hatékony szívóteljesítménye gondoskodik arról, hogy a főzőlap felett szinte azonnal eltűnjön a szagos, párás levegő, így esélye sincs a ház többi részébe eljutni és kellemetlenséget okozni.

A bútorok épsége

A kiváló levegőminőség megőrzése mellett a páraelszívóknak kiemelt szerepe van a bútorok állagmegóvásában is. A főzés közbeni párának kitett konyhabútorok hamar felázhatnak, penészesedhetnek, a zsír könnyedén a felületükre rakodhat, összességében így sokkal előbb tönkremehetnek, vagy veszíthetnek esztétikájukból. A konyhai páraelszívó eredményesen felveszi a harcot a túlzott mértékű meleg pára negatív hatásaival, hiszen az nem tud közvetlen érintkezni és lecsapódni a bútor felületén, így nem kell aggódni a drága konyhabútorok rövidebb élettartama miatt sem.

Levegőkeringetéses vagy kivezetett üzemmód? Melyik hatékonyabb?

A páraelszívók kétféle módon teremthetnek tiszta, friss levegőt konyhánkban: vagy kivezetik az elhasznált levegőt vagy tisztítják azt. Előbbi megoldásnál a rossz minőségű levegő a szabadba kerül, majd a helyére friss levegő áramlik be, emiatt fontos, hogy biztosítva legyen a szabad levegőbeáramlás a készülék használatakor.

A keringetéssel működő páraelszívók a kiszívott levegőt zsírszűrőkön és egy aktívszénfilteren is átkeringetik, ezzel kiszűrve a kellemetlen szagokat, gőzöket, majd a megtisztított levegő kerül vissza a konyhába. Ilyen megoldásnál mindenképp figyelni kell a szűrők állapotára, hiszen azok elhasználódása csökkentheti a tisztítás hatékonyságát. Jó tudni, hogy ez a verzió leginkább akkor ajánlott, ha az elhasznált levegő kivezetésére nincs mód, a levegő szűrése – összehasonlítva a kivezetett móddal – itt nem olyan hatékonyságú.

A főzés közben is lehet a konyha levegője friss és tiszta, ha egy páraelszívó gondoskodhat erről. Képzeljük csak el, hogy egy ilyen berendezéssel mennyivel komfortosabb élmény lesz a főzés, a lakás levegőminősége is nagymértékben javul, illetve a bútorok épségének megóvásában is hatékony segítséget nyújt!

Top