You are here
Home > Ablak >

A műanyag ablakok részei

műanyag ablakok

Ablakcseréről álmodik? Szeretne végre energiát megtakarítani azzal, hogy új, jó hőszigetelésű ablakokat szereltet be lakásába, házába? Akkor nálunk jó helyen jár!

Ha tőlünk rendel ablakot és velünk szerelteti azt be, meg fogja látni, hogy mennyire megérte a befektetés. Ablakaink német licence alapján készülnek, a modern idők kihívásainak kiválóan megfelelnek, s csak egyszer kell megvenni és beszereltetni őket, mert hosszú évtizedekig kifogástalanul működni fognak.

Essen most néhány szó remek minőségű ablakaink részeiről, hogy Ön is tájékozódhasson azok felépítéséről.

Ablakprofil: a tokot (a falban lévő keret ez, amelybe az ablakszárnyakat belehelyezzük) és az ablakszárny(ak) vázát, rámáját, keretét hívjuk így.

Légkamrák: az ablakszárny keretében belül és a tok belsejében levegővel telt kamrák vannak, amelyeket a jobb hőszigetelés és az optimális stabilitás segítése érdekében levegő tölt ki. A középen található tágasabb légkamrában lévő tűzi horganyzott idomacélmerevítő célja, hogy az ablak a lehető legbiztonságosabban álljon a helyén.

Üvegezési technikák: a műanyag ablak leghatalmasabb felszíne tulajdonképpen az üveg, hő- és hangszigetelés, valamint törékenység szempontjából nagyon lényeges, hogy milyen üvegezés kerül az ablakba.

LOW-E üveg: az üveg belső felszínére egy nemesfém – oxid réteg kerül speciális eljárással, ez a kitűnő hőszigetelést szolgálja. Ez az üvegezés két vagy három rétegű lehet.

Biztonsági üvegezés: ez egy olyan üvegezési technika, amelynek során egy 1 mm vastagságú fólia kerül az üvegfelületek közé, ezt a technikát használják a nagyobb védettség és az optimális hőszigetelés elérése érdekében műanyag ablakoknál, balkonajtóknál és bejárati nyílászárók esetében.

Nagyszerű színvonalú hangszigeteléses üvegezés: kétrétegű üvegezés különleges akusztikus fóliák fölhasználásával

Távtartó: egy nagyon keskeny léchez hasonlítható alkatrész, amelyet az üvegek között helyeznek el. Leggyakrabban alumíniumból készült távtartókat használnak, azonban létezik az ún. meleg peremes, műanyagból készült távtartó is. A műanyag jobb hőszigetelő, mint az alumínium, ha a vevő ilyet kér, az csupán minimálisan kerül többe, mint az alumínium távtartó.

Toktoldó: ez egy olyan alkatrész, amelyet bizonyos esetekben használnak az ablak tokjának megnagyobbítására. Akkor szokták fölrakni, hogyha a műanyag ablak vagy ajtó előtt redőny fog futni, hogy a redőny ne akadályozza meg az ablak fölső részén bejutó fényt és hogy ne az ablak tokját kelljen átfúrni a redőny fölerősítésekor és a redőny mozgatására használt zsinór elhelyezésekor.

Toktoldót szükséges még akkor is fölszerelni, ha a homlokzatot szigetelni fogják vagy már szigetelve van. A toktoldó profilja ugyanolyan, mint az ablak tokjának profilja. Tökéletes tömítése van és precízen kapcsolódik az ablak felépítéséhez. A toktoldók 20, 36, 58, 125 mm szélességűek.  Embereink minden esetben tökéletes méretűt raknak föl, hogy az új nyílászárók pompásan nézzenek ki.

Vasalat: a műanyag ablak illetve ajtó nélkülözhetetlen alkatrészei fémből készült alkatrészek, vasalatok, amelyek segítségével nyitható és csukható az ablak. Földrészünkön a legkiválóbb minőségű vasalatok a ROTO és a MACO vasalatok. Ezek a vasalatok remek védelmet jelentenek az idegen behatolók ellen, mert az extra védelmi helyeken acélhorgok vannak elhelyezve, melyek jóvoltából a nyílászárók nagyon biztonságosan zárnak.

Résszellőző: manapság a korszerű nyílászárók szinte tökéletesen zárnak, emiatt a pára bent marad a helyiségben, ami hosszú távon penészesedéshez, gombásodáshoz vezethet. Megfelelő gyakoriságú szellőztetés esetén ez elkerülhető, viszont ha ez pl. egész napos elfoglaltság miatt nem megoldható, akkor a résszellőző kitűnő megoldás erre a problémára. Ilyenkor a műanyag ablak, erkélyajtó elengedhetetlen kiegészítője a résszellőző, melynek köszönhetően a levegő kis mértékben állandóan cserélődik a helyiségben, ami biztosítja az optimális páratartalom meglétét.

A hibásműködtetés-gátló egy olyan komponens, amely biztosítja, hogy a nyílászáró vagy csak kinyíljon vagy csak bukó állapotba kerüljön.

Top