You are here

Lakásfelújítás télen: egyszerű, de hasznos az ablakszigetelés

ablakszigetelés

A lakásfelújítás a hideg évszakokban sem veszít az aktualitásából, azonban a költséges munkálatok megkezdése előtt érdemes a gyors és hasznos tevékenységekre is időt szakítani. A nyílászárók cseréje egy olyan befektetés, amely rövid idő alatt megtakarítást eredményez. Akiknek nem áll módjukban a teljeskörű cserét elvégeztetni, érdemes a régi ablakok szigetelését elvégezni. A manapság kapható ajtó és ablakszigetelők nemcsak nyáron, de télen különösen hasznosak a komfortérzet emelésére.

Az új építési otthonok tekintetében a megfelelő szigetelésnek kiemelt jelentősége van, amelyet a 2018-ban hatályba lépett energiatörvény is szabályoz- így elmondható, hogy ezek az otthonok jóval kisebb hőveszteséggel működtethetők. De a magyar valóság az, hogy hazai otthonok közel kétharmada energetikai szempontból korszerűtlen. Az úgynevezett Kádár-kocka tulajdonosok számára a teljeskörű felújítás, és korszerűsítés álom.

A téli időjárásra és a mínuszokra az otthonokat is ajánlott felkészíteni. Vannak olyan munkálatok, amelyek elvégzéséhez különösebb szaktudás, és géppark sem szükséges, ilyen például a nyílászárók utólagos szigetelése. A jól szigetelt nyílászárók sokat jelentenek a hőérzet szempontjából. Régebben csak egy fajta méretű szivacs hőszigetelő volt kapható, amellyel nehéz volt a különböző méretű repedéseket befedni. Szerencsére az elmúlt tíz évben jelentősen bővült a termékek palettája, az univerzális habszigetelő szalagok egyszerűen rögzíthetők utólag is, és évekig ellenállnak a hideg levegő beáramlásának.

Az ablaktömítő szalagok ma már rengeteg féle csomagolásban és hosszúságban vásárolhatók meg. A munkálatok megkezdése előtt érdemes a régi szigetelést ellenőrizni, és a szükséges mennyiséget előre kalkulálni. A tömítendő rések ellenőrzését egy kis darab gyurma, vagy lazán összehajtogatott alufólia csíkokkal végezhetjük el. A nyílászáró zárása-nyitása után láthatóvá válnak a rések, mekkora rést kell betömíteni, majd a szárny és a félfa közé kell az öntapadós szalag segítségével rögzíteni.

Top