You are here
Home > Kert >

A papagájvirág remek ajándék, de cserépben nevelve a lakás ékszere lehet

papagájvirág

A papagájvirág az egyik legmutatósabb vágott virág, azonban cserépben is évekig díszítheti az otthonunkat. Vigyázat, sok növénnyel ellentétben a virágzásához a kinőtt cserép a legideálisabb. Jó időben a szabadba is kivihető, de a megfelelő páratartalomra egész évben szüksége van.

A papagájvirág, vagy más néven paradicsommadár virág az afrikai kontinens csücskéből, Fokföldről származik. Az impozáns mérete, és feltűnő formájú virága miatt a legkedveltebb vágott virág, amely kiváló ajándék bármilyen alkalomra. Szobanövényként is érdemes próbálkozni vele, de tudni kell, hogy nagy a hely, és páratartalom igénye. Ha fiatal növények jóval olcsóbbak, viszont ha ezekből vásárolunk, az első virágokra legalább három-négy évet is kell várni.

A papagájvirág a pillangósvirágúak csoportjába sorolható, hatalmas, evezőlapát alakú levelekkel rendelkezik, a különböző színű – piros, narancs, és kék – virágok egy hosszú száron nyúlnak ki. Szubtrópusi növényként világos, huzat mentes, és napos helyet kedveli, de időnként félárnyékra is szüksége van, ráadásul a tűző naptól is óvni kell.

papagájvirág

A papagájvirág gondozása

A papagájvirágot mindig mediterrán növények számára való virágföldbe ültessük, mert a fejlődéséhez a laza, savanyú talajra van szüksége. Tavasz és ősz között szabadtéren is nevelhető, a megfelelő fényviszonyok betartásával. Nagyon fontos, hogy ilyenkor rendszeresen locsoljuk, és tápoldatozzuk, és permetezéssel megfelelő páratartalmat biztosítsunk a számára.

Amikor a levegő hőmérséklete már csak 5 Celsius fokra süllyed, vigyük vissza a lakásba, illetve állítsuk be a télikertbe. Telente a hűvös, nem túl hideg, de kellő fénnyel ellátott helyen érzi jól magát, ilyenkor csak ritkán, a földjének kiszáradásakor öntözzük meg. A gumós gyökerei érzékenyek a rothadásra, ezért a pangó víztől feltétlenül óvjuk meg.

Az idősebb növények megfelelő ápolással évente virágot hoznak, nem kell átültetni, mert a kinőtt dézsában jobban érzi magát. Elegendő felszíni talajcserét végezni, és időnként tápoldatozni. A fiatalabb példányokat is csak 2-3 évente helyezzük át nagyobb méretű edénybe.

Top