You are here
Home > Hírek >

Mire vigyázzunk a külföldi ingatlanvásárlásoknál?

külföldi lakásvásárlás

Megújult a magyarok vásárlási kedve a külföldi ingatlanpiacon. Míg régebben főleg nyaralási céllal vettek lakást vagy házat, ma már sokan jó befektetést, sőt „első otthont” keresnek. Jogi szakértők szerint azonban vásárlás előtt nem árt az óvatosság.

Aki a külföldi ingatlanvásárlás mellett dönt, annak érdemes alaposan tájékozódnia azt megelőzően, hogy elkötelezné magát. Nem szabad ismeretlenül és tájékozatlanul belevágni a külföldi ingatlanvásárlásba, mert félő, hogy akkor hasonló esetek fordulnak elő, mint az elrettentő Vir-szigeti példa.

vir sziget ingatlan

A vevőjelöltnek mindenképpen tisztáznia kell, kinek a nevén van az ingatlan, s az rendelkezik-e a szükséges dokumentumokkal, a többi között az építési vagy használatbavételi engedélyek meglétéről is ajánlatos meggyőződni.

Gyakori hiba, hogy a potenciális befektetők megelégszenek a tulajdoni lap beszerzésével, és ha azon nem találnak gyanúra okot adó jelzést vagy megjegyzést, akkor megnyugszanak. Nem elegendő azonban ennyit tenni, többféle csatornán keresztül kell információt szerezni.

A jogi kérdések tisztázása nem korlátozódhat a tulajdonjogra, hanem az egész környezetre ki kell terjednie. Viszonylag egyszerű a dolga annak, aki egy önálló telken álló egylakásos házat szemelt ki magának, más a helyzet viszont akkor, ha lakóparkban keresgél a befektető – márpedig az esetek többségében ez történik. Amennyiben a tengerpart közelében épült lakást szeretne valaki, nem elegendő azt tudni, most mi az aktuális helyzet az adott partszakaszon, hanem meg kell nézni a szabályozást arra vonatkozóan is, építhető-e a közvetlen közelébe vagy éppen elé a későbbiekben egy másik ház, illetve mekkora távolságot kell majd tartania a megvásárlandó háztól annak, aki ezután építkezik. Ha ezzel nincs tisztában a vevő, az később jogi viták forrása lehet, ráadásul értékcsökkentő tényezőnek is számít.

Más tekintetben éppígy érdemes áttanulmányozni az adott területre vonatkozó jogszabályokat. Sok keserűséget okozhat, ha valaki nincs tisztában azzal, tulajdonosként milyen kötelezettségei vannak, illetve hasznos, ha tudja, milyen jogokkal élhet. Nem mindegy például, hogy 10 vagy 100 euró a közös költség havonta, ahogy az sem, hogy ebben mi foglaltatik benne. Az első lépés azonban mindenképpen az legyen, hogy derítse ki a potenciális vásárló: szükség van-e az adott országban engedélyre ahhoz, hogy külföldi állampolgár ingatlant vegyen.

Top