You are here
Home > Ablak >

A műanyag ablak kiválasztása

műanyag ablak kiválasztása

Első körben a műanyag ablak megjelenését érdemes figyelembe venni, hiszen bármilyen meglepő is, a műanyag ablak termékek egyáltalán nem egyformák, hiába hiszik sokan ezt.

Többféle műanyag ablak profilforma létezik ugyanis, és mindegyik máshogy hat az épület homlokzati megjelenésére. Amennyiben megfelelően választjuk ki a műanyag ablak profilját, hangsúlyozni lehet, és ki lehet emelni azt a formavilágot a homlokzaton, amelyet megálmodott az építész.

A műanyag ablak profilja lehet akár szögletes vonalvezetésű vagy hagyományos vonalvezetésű, a legmodernebb műanyag ablak profiloknál pedig az új trendet követő műanyag ablak profil megoldást is, amely az üvegfelületeket hangsúlyozza ki leginkább.

Lekerekített műanyag ablak profilokkal is lehet találkozni természetesen, valamint a drágább kategóriákban olyan sajátos prémium designokkal, amelyek az árnyék és a fény hatását hangsúlyozzák ki.

A legtöbb ember mára már tudatában van annak, hogy nem csupán fehér színű lehet egy műanyag ablak. Sok műanyag ablak gyártó cég fa reprodukciókat is kínál a vásárlók számára, de a felületek színe a RAL skála szerint is kiválasztható, hiszen egy épület kültéri színeihez mindenképpen illeszkednie kell a műanyag ablak színének.

A felület színtartósságában és élethűségében viszont olyan minőségi különbség bujkál, amely egyáltalán nem elhanyagolható. A prémium kategóriás műanyag ablak választékát bővíti az olyan műanyag ablak, amely külső felületét alumíniummal fedik be, ez ugyanis jelentősen javítani tudja a műanyag ablak élettartamát.

A műanyag ablak kiválasztásakor, ha a minőségi jellemzőket nézzük, akkor rendkívül fontos odafigyelni a műanyag ablak szárnyának stabilitására. A stabilitást viszont a műanyag ablak üvegének ragasztási technológiája is befolyásolja, nem csupán a keret merevsége.

A leginkább nagy értékkel bíró megoldás viszont mindenképpen az lehet, ha a műanyag ablak keretéhez hézagmentesen rögzítik az üvegtáblát körbefutóan. Van már olyan budapesti luxus lakópark, ahol könnyen le lehet húzni az üvegről a keretet, mert elhúzáskor meghajlik. Ilyen esetekben biztosan jó hőszigetelési értékeket fog a műanyag ablak produkálni.

A valóban szakértők a műanyag ablakhoz felhasznált ragasztóanyagból is észreveszik már a különbséget, hiszen biztosítania kell a szilárd kapcsolatot az egyik oldalról, a másik oldalról viszont egy lehetséges üvegcsere esetében a szárny roncsolása nélkül tudnia kell a szakembereknek elvégezni a munkát.

A műanyag ablak méretpontossága és kidolgozottsága is rendkívül fontos szempont, így nem szabad ezekről sem megfeledkezni.

Ezek a részletek nem csupán a műanyag ablak esztétikus megjelenését biztosítják, hanem a záródási pontosságot is javítják, valamint a műanyag ablak élettartamát is jelentősen megnövelik. Nem csak a műanyag ablak esztétikai megjelenését javítják a rejtetten felrakott zsanérok, a lekerekített záró elemek, hanem a tisztíthatóságot is nagymértékben megkönnyítik.

Olyan apró részletek is tudják még a műanyag ablak esztétikai értékét növelni, mint például a rejtett vízelvezetés, amely a sima profilfelületet egyáltalán nem töri meg. Elmondható tehát, hogy vannak a műanyag ablak termékeknek olyan tulajdonságai, amelyek hiánya vagy megléte jelentősen hatással van a műanyag ablak árára.

Éppen ezért nem árt két műanyag ablak árát összehasonlítani, nem csak az ár tekintetében, hanem a feltüntetett paraméterek terén is. Amennyiben a műanyag ablak termékek összehasonlítása után van olyan termék, amely kiemelkedik, akkor szükséges az árat értékelni a tulajdonságok függvényében.

Az mindenképpen megjósolható, hogy az ár és a tulajdonságok aránya egyenes lesz, minél drágább egy műanyag ablak, annál több extrával van ellátva. Amennyiben mégsem ez az eredmény jön ki valakinek, az valószínűleg elrontotta az összehasonlítást.

Top