You are here
Home > Ingatlan >

Tippek új lakást vásárlóknak: Mi az, ami az építtetőn számon kérhető?

új lakások

Mivel a piac számos lehetőséget kínál számunkra, először is nézzünk alaposan körül, mielőtt meghoznánk végső döntésünket. A néhány évvel ezelőtti állapotokhoz képest valamelyest könnyebb dolgunk van, hiszen nagyrészt az évek során kiszóródtak a megbízhatatlan, alacsony hitelű építési vállalkozók. Nem árt azonban még így is megfontoltnak lennünk.

A legszerencsésebb talán, ha egy olyan embertől szerzünk információkat, aki az általunk kiválasztott építészeti cég egy már kivitelezett lakásában él. Persze hasznos lehet bármely, néhány hónapja már újépítésű lakásban lakó ismerősünk tapasztalatainak a megfontolása is. Megtudhatjuk, hogy milyen tapasztalatai voltak a szerződéskötés és átadás közötti időben. Az engedélyeket, átadás körüli dokumentációkat mennyire végezték megbízhatóan. Milyen volt a műszaki átadás, illetve a felmerülő hibák kijavításának garanciáját betartották-e. A lakásban felmerülő hibák kijavítása ugyanis az építtető céget terheli, és ezek sajnos gyakran okoznak komoly problémát.

A műszaki bejárásra ezért is érdemes magunkkal szakembert vinni. Ezen alkalmakkor ellenőrizhetjük, hogy az építéskor egyedi kívánságainkat teljesítették-e, folyamatában megnézhetjük, hogy milyen minőségű munkát végeznek a munkások, láthatjuk a burkolást, parkettázást. Az építészkamaránál szívesen ajánlanak bejegyzett szakértőt, aki óradíjért megbízható véleményt mond készülő ingatlanunk állapotáról. Ezt persze nem mindig nézi jó szemmel a bejárást vezető szakember, de hát gondoljunk arra, ha nincs titkolnivalója, mire is a nagy izgalom.

Nagyon fontos szempont még a fizetés kérdése. A legtöbb esetben a foglaló után szakaszos fizetési feltételekben egyeznek meg, vagyis egy adott készültségi fok után kell utalni a cégnek. Előfordul, hogy a teljes összeget az átadás után kérik utalni, természetesen ez esetben is a foglaló kifizetése után. Komoly gyanúra az adhat okot, ha mindenféle produktum nélkül, előre kérnek bizonyos összegeket.

Aki már felújított, vagy építkezett, az tudja, hogy a szakipari munka következményeként milyen törmelék mennyiség, por, vagy épp festékfolt halmozódik fel. Sajnos sok kivitelező ezekre nem fordít elegendő gondot, ilyenkor a tulajdonosokra hárulhat a takarítás elvégzése, vagy elvégeztetése.

A megrendelő a takarítást is elvárhatja, illetve az elmaradását számon is kérheti a kivitelezőn. Egy profi takarító cég garancia arra, hogy az átadandó területek kellően tiszták legyenek, így az átvevő is elégedetten veszi birtokba az ingatlanát.

Top