You are here
Home > Ablak >

Újgenerációs nyílászárók & hőveszteség – Minőségi ablakok és ajtók a hőveszteség ellen. Iránytű a helyes nyílászárók kiválasztásához.

ablak

Az alábbi cikkben némi útmutatást találhatsz ahhoz, hogy miként csökkentheted a hőveszteséget a nyílászárókon helyes megválasztásával. Továbbá mire kell ügyelni, ha ajtó vagy ablak vásárlás előtt állsz, és hogyan számolható ki a hőveszteség?

Minőségi ajtó és ablak konstrukciókkal a hőveszteség ellen!

A minőségi ajtók és ablakok kulcsfontosságú szerepet töltenek be egy épület kényelmének, energiahatékonyságának és esztétikájának biztosításában. A megfelelő anyagok alkalmazásával a nyílászáróink a hőveszteség minimalizálásán túl kiváló hangszigetelést, valamint esztétikai vonzerőt nyújthatnak. 

Leggyakrabban használt anyagok közé tartoznak:

 • Fa: A fa klasszikus anyag, mely hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik és esztétikailag is vonzó. Fontos azonban a megfelelő fafajta kiválasztása és a megfelelő időszakos karbantartás.
 • Műanyag (PVC): Műanyag ablakok és ajtók széles körben elterjedtek, mivel könnyen karbantarthatók, tartósak és jó hőszigetelést nyújtanak, illetve áruk kedvezőbb. 
 • Alumínium: Az alumínium ablakok és ajtók könnyűek, erősek és ellenállnak az időjárás viszontagságainak. 

A minőségi nyílászárók rendelkeznek korszerű hő- és hangszigeteléssel. Az ablakok és ajtók tervezése és gyártása során a biztonság is fontos szempont. A kiváló minőségű ablakok és ajtók gátat szab a fűtési költségeknek. 

A hőveszteség negatív hatásai, melyek befolyásolják mindennapjainkat

A hőveszteség jelentése röviden: 

Az energia olyan formája, amely az épület szigetelés nélküli felületein keresztül távozik. A hőveszteség különösen érzékelhető a fűtési periódusok során. 

Negatív hatásai:

 • Magas energiaszámlák: A hőveszteség miatt az épületek fűtési és hűtési rendszerei sokkal több energiát igényelnek az optimális hőmérséklet fenntartásához. 
 • Csökkent komfortérzet: A belső hőmérséklete nehezebben tartható egyenletesen. Hideg foltok vagy huzatok jelentkezhetnek. 
 • Növekvő környezeti hatások: A magasabb energiaszükséglet miatt nő az energiafelhasználás, és emiatt megnő az üvegházhatású gázok kibocsátása. 
 • Épületi károk: A hőveszteség következtében nedves vagy hideg falak alakulhatnak ki. Ez a kondenzáció és nedvesség hosszú távon károsíthatja az épület szerkezetét.

Éppen ezért a hőveszteség csökkentése kiemelt fontosságú az energiahatékonyság és a környezetvédelem szempontjából. A hőveszteséget leghatékonyabbak jó minőségű hőszigeteléssel és nyílászárókkal lehet csökkenteni. 

Újgenerációs nyílászárók hőveszteség

Hőveszteség számítás „házilag”  

Az alapvető hőveszteség számítás nem bonyolult, bár fontos megjegyezni, hogy a gyakorlatban a hőveszteség pontos kiszámítása energiahatékonysági szoftverek vagy épületenergetikai szakemberek segítségével történik.

A legegyszerűbb otthon kiszámítható egyenlet a következő = U-érték x A-érték x ΔT

Ahol:

 • U-érték: A hőátbocsátási együttható megmutatja, hogy mennyire engedi át a hőt egy adott szerkezeti rész. A kisebb U-érték jobb hőszigetelést jelent.
 • A-érték: A hőátbocsátási terület az adott anyag vagy szerkezeti rész területe, amin keresztül a hő átjut.
 • ΔT: A hőmérsékletkülönbség az épület belső és külső részei között.

A hőveszteség számításhoz először meg kell határozni az egyes szerkezeti részek U-értékét és A-értékét. Ezt követően a különböző hőveszteségek összeadónak a különböző pl. ablak hőveszteség, ajtó hőveszteség stb.

Hogyan válasszunk ajtót és ablakot annak érdekében, hogy minimalizáljuk a hőveszteséget?

Az ablakok és ajtók megfelelő választása kulcsfontosságú a hőveszteség minimalizálása és az energiahatékonyság növelése szempontjából. Az alábbiakban található néhány iránymutatás, amelyek segíthetnek a megfelelő döntés meghozatalában:

Az U-érték az ablakok és ajtók hőátbocsátási képességét mutatja. Minél alacsonyabb az U-érték, annál jobb a hőszigetelés. Olyan ablakokat és ajtókat válassz, amelyek alacsony U-értékkel rendelkeznek. 

Tömítések: Fontos, hogy az ablakok és ajtók rendelkezzenek jó minőségű tömítésekkel. A rosszul illeszkedő vagy sérült tömítések huzatot és hőveszteséget okozhatnak. 

A keret anyaga is befolyásolja az ablakok és ajtók hőszigetelését. Fa, műanyag és hőszigetelt alumínium keretek kiváló választások lehetnek, mivel jó hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek.

Energiahatékonysági besorolás: Az energiahatékonysági besorolások és címkézések segíthetnek az ablakok és ajtók kiválasztásában. 

Összefoglalva, egy jól megválasztott nyílászáróval nagy mértékben csökkenthető a hőveszteség. Ha kivitelezés előtt állsz és szeretnél árajánlatot kérni, vagy csak még több információval gazdagodni, kattints ide.  

Milyen kínálat van jelenleg a hazai piacon nyílászárókból? 

Az ablakok és ajtók piaca sokszínű és széles választékot kínál különböző típusokban, méretekben, anyagokban és funkciókban. Az alábbiakban néhány példa a piacon elérhető ablak- és ajtótípusokra:

Ablakok:

 • Fix ablakok: Állandóan zárt ablakok, amelyek nem nyithatók meg. 
 • Nyíló-bukó ablakok: A leggyakrabban használt típusok. 
 • Toló ablakok: Az ablakpanelek egymás mellett tolódnak el. Ideális olyan helyeken, ahol a hagyományos nyitás nem megfelelő.
 • Párkányablakok: Kicsit kiugró ablakok, amelyek előugranak az épület homlokzatából és lehetővé teszik az ülőalkalmatosságok elhelyezését.

Ajtók:

 • Bejárati ajtók: Az épület főbejáratához használt ajtók, amelyek esztétikailag vonzóak és erős biztonsági funkciókkal rendelkeznek.
 • Nyíló-bukó erkélyajtók: A leggyakrabban használt típusok, amelyek lehetnek akár kétoldali kilincses megoldásban kívül és belül is kulccsal zárhatók
 • Toló ajtók: Az ajtópanel oldalra tolódik, így nem igényel extra helyet a nyitásához. Többnyire üvegajtók esetén alkalmazzák.
 • Toló-fal ajtók: Nagy méretű ajtók, amelyek teljes egészében oldalra tolódnak, így a kültéri és beltéri területek közötti határokat törlik el.
 • Üvegajtók: A modern tervezésű ajtók, amelyek üvegpanelekből készülnek, ezáltal több természetes fényt engednek be.

A kínálat folyamatosan bővül és fejlődik, így érdemes alaposan tájékozódni és szakértők tanácsait is kikérni a legjobb választás érdekében.

Fa vagy műanyag nyílászáró? Az örökké ismétlődő kérdés…

A fa és a műanyag nyílászáróknak egyaránt vannak előnyei és hátrányai. A döntés során az épület sajátosságait, stílusát, a helyi klímát, saját preferenciáinkat és anyagi erőforrásainkat egyaránt figyelembe kell venni. És mindezeket szem elött tartva kell meghoznunk a döntést. 

Fa nyílászárók 

Előnyök:

 • Esztétika: A fa nyílászárók meleg és természetes megjelenést kölcsönöznek az épületnek. Kiváló választás, ha hagyományos, rusztikus stílusú épületbe szeretnél beilleszteni.
 • Környezetbarát: A fa egy megújuló erőforrás, így környezetbarát választás lehet.
 • Hőszigetelés: Jó természetes hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ami segít minimalizálni a hőveszteséget.
 • Hangszigetelés: A faanyag természetes hangelnyelő tulajdonságokkal rendelkezik.

Hátrányok:

 • Karban tartás: A fa idővel karbantartást igényelhet, például festést vagy lakkozást, hogy megőrizze az eredeti állapotát.
 • Időjárás: A fa fokozottabb érzékenységet mutathat az időjárási viszontagságokkal szemben.

Műanyag nyílászárók:

Előnyök:

 • Alacsony karbantartás: A műanyag nyílászárók sokkal kevesebb karbantartást igényelnek, mivel nem kell festeni őket. Tisztításuk egyszerű.
 • Időjárásállóság: A műanyag évtizedekig ellenálló az időjárási hatásokkal szemben. 
 • Hőszigetelés: Műanyag nyílászárók is jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, különösen, ha hőszigetelt profilokat használnak.
 • Széles stílusválaszték: A műanyag nyílászárók különböző színben és stílusban kaphatók, így változatosan alkalmazhatók modern és klasszikus épületekben.

Hátrányok:

 • Megjelenés: Néhány ember számára a műanyag nyílászárók kevésbé esztétikusak, mivel nem rendelkeznek a fa meleg, természetes megjelenésével.

Mindent egybevetve, mindkét anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A döntés a konkrét igényeidtől függ. 

Ha úgy érzed még több információra lenne szükséged, vagy már épp kivitelezés előtt állsz és árajánlatot szeretnél kérni, akkor látogass el a Homlokzatvarázs weboldalára és kérj árajánlatot!

Top