You are here

Utólagos vízszigetelés vizes, átnedvesedett vagy salétromos falakra

Utólagos vízszigetelés vizes, átnedvesedett vagy salétromos falakra

A nedvesség minden szerkezetre rongáló hatással van. Az épület építése során a vízzel érintkező szerkezeteket megfelelő védelemmel kell ellátni. Amikor a víz már bejutott a szerkezetekbe még mindig van megoldás, de ilyenkor mérlegelni kell. Mennyibe fog kerülni az utólagos kezelés és mennyi értéket ad ez számunkra?

A túlzottan átnedvesedett falat elképzelhető, hogy már nem éri meg kezelni. A nedvesség elleni védelem esetén nagyrészt a felszívódóról beszélünk, ami a talajból kapilláris úton jut az alapokba, majd a falakba. Kis mértékben még nem okoz problémát, hiszen a fal felületén el tud párologni némi felesleg, de nagymértékben a fal mállását, a festés lepattogzását, a tapéta felhólyagosodását és lemállását okozhatja. Rosszabb esetben pedig kellemetlen dohos szag és salétromosodás is jelentkezhet, a falak hőszigetelése jelentősen romlik és a fűtés költsége pedig nő.

A falak utólagos kiszárítására és nedvesség elleni kezelésére napjainkban már több lehetőség is adott. Kismértékű nedvesedés esetén (a fal relatív nedvességtartalma nem haladja meg az 50 százalékot) elegendő a víztaszító és páraáteresztő vakolatok alkalmazása is.

Komolyabb szintű vizesedések esetén az egyik módszer a falvágás is. Ennek a lényege, hogy a falazatot teljes keresztmetszetében átvágják és a keletkezett résbe vízszigetelő anyagot helyeznek el, majd a rést habarccsal kitöltve befejezik a folyamatot. Ez a módszer rendkívüli szaktudást igényel, hiszen a szerkezet ilyen irányú szakszerűtlen „bontása” komoly statikai problémákat okozhat.

Másik módszer a lemezbesajtolás. Akkor alkalmazható, ha a falazaton teljesen átmenő fugák vannak. Ezen a víztelenítést mechanikai erővel végzik, előnye, hogy statikai problémákat nem okoz, viszont az előzőnél még teljesebb körültekintést igényel. A módszer sikertelensége a rossz minőségű lemezekből, vagy az illesztések pontatlanságából adódhat.

Jó megoldás a vegyi szigetelés is, itt a szerkezetbe fúrt lyukakba vegyi szigetelőanyagokat injektálnak. Létezik elektrofizikai víztelenítési eljárás is, amikor a falak megbontása nélkül, egy készülék segítségével biztosítják a védelmet. A módszerek mindegyike komoly befektetést igényel. Nem érdemes spórolni, hiszen itt a félig elvégzett munka semmit sem ér.

Top