You are here
Home > Szabadidő >

Tippek kerti játszótér kialakításához

A kert egyre inkább a második otthonunkká lép elő, a hangulatos és kényelmes kialakítása révén nemcsak az életterünk növekedik meg, de a szabadidős tevékenységek számára is ideális. Kisgyerekes családok körében alapvető, hogy ne csak a felnőttek, hanem a gyerkőcök is biztonságos körülmények között tartózkodhassanak a szabadlevegőn.

Szempontok a kerti játszótér kialakításához

A kerti játszótér kialakítása előtt érdemes pár dolgot előre tisztázni, hiszen a kialakítás nagyban függ a rendelkezésre álló hely méretétől, a kert tájolásától, de a gyermek életkora és igényei is nagyban befolyásolják a játszótér jellegét.

A gyermek igényei

jatszoter2 min

Mielőtt belefognánk a munkálatokba, és a vásárlásba érdemes elgondolkodni, hogy a gyermek mivel illetve milyen eszközön szeret játszani. A tapasztalatok szerint a szülők a saját gyerekkorukból kiindulva a különböző hintákat, mérleghintákat preferálják, azonban ha a gyerekeket megkérdezzük, akkor sokkal inkább mászókákat, csúszdákat szeretnének. Igaz, hogy a pszichológia tanulmányok szerint hintázásnak jelentős élettani szerepe is van, és a felnőttek is kedvelik a különböző lengő alkalmatosságokat. A manapság kapható hintaágyak és függőfotelek különböző kivitelben kaphatók: lógatható és állványos megoldások egyaránt, amelyek akár a teraszunk, kertünk díszeként is szolgálnak. A gyerekek számára izgalmas színvilágú puha anyagú függőhinták kaphatók, amelyeket nemcsak kültérben, de beltérben plafonról lógatva is használhatunk.

Tájolás és biztonság

jatszoter min

Az otthoni játszótér elhelyezése szempontjából nagyon fontos, hogy ne a tűző napnak kitett helyre állítsuk fel. Habár a kapható napvitorlákkal azért árnyékot tudunk biztosítani, de jóval kedvezőbb, ha a homokozót, mászókás csúszdát árnyékos helyre tervezzük meg, hiszen a forróságban ezek is átmelegednek. A mászókák, hinták esetében ajánlott biztonsági szempontok alapján kialakítani a kerti burkolatot: a gumitégla és esésvédő gumilap télen nyáron csúszásmentes és rugalmas felületet képez.

Rendelkezésre álló hely

Különösen a kisebb kertek udvarok esetében kell jól megtervezni a játszóteret, hiszen a nyári hónapokban a kültéri bútorok, vagy kerti medencék is jelentős helyet foglalnak el.

Szezonon kívüli tárolás

A műanyag kerti darabokat ősszel célszerű garázsba, vagy egyéb fedett helyre bevinni. Ezért nem mindegy, hogy mekkora hely áll rendelkezésre. Jó megoldás a kerti tároló, amelyek különböző kivitelben és méretben kaphatók. Egyes játszótér elemek, például a fából készült termékek négyévszakosak, de mindenképp ajánlott időnként a csavarkötéseket ellenőrizni, és a megfelelő védelemről (gombásodás, rovarvédelem) gondoskodni.

Top