You are here
Home > Szabadidő >

Vadászkések nem csak vadászoknak

Vadászkések

Klasszikusok mindenkinek.

Rejtő Jenő egyik klasszikusában, a Piszkos Fred, a kapitány első fejezetében megismerkedhetünk a kések helyes használatának fontosságával, illetve annak jelentőségével, hogy milyen a markolatuk, és azzal is, hogy közel sem mindegy, hova és hogyan szúrjuk őket. Pontosan tudják ezt a vadászok is, akiknek az egyik legfontosabb eszközéről van szó, még akkor is, ha az említett szöveggel még nem volt alkalmuk találkozni.

Miért fontos egy jó kés?

Általánosságban az éles kések minden háztartásban jól jönnek, olyankor is, ha semmiféle csontozás, vagy éppen faragás nem zajlik az otthonunkban, és a legvadabb dolog, amire használjuk, egy kígyóuborka felszeletelése. Nem mindegy ám, hogy mennyi kínlódás árán tudjuk felvágni a zöldséget! Az meg különösen nem mindegy, hogy mondjuk egy több fogásból álló családi vacsora elkészítése mennyi időnkbe telik; hány értékes percet spórolhatunk meg magunknak, ha rendeltetésszerűen használható eszközökkel – éles kés – dolgozunk.

Házon kívül

Amikor viszont az uborkánál némileg nagyobb zsákmányról van szó, akkor aztán különösen értékelendő, ha nem egy vajazó kés élével bíró eszközzel kell nekifeszülni például egy szarvas feldolgozásának. A kellően kifent vadászkések ugyanis alapkellékei egy vadásznak, akinek a vadak aprításával is törődnie kell esetenként. Mindemellett az sem mindegy, hogy az ágak nyesésével hogy áll ez a bizonyos penge, mert ha beletörik, nem sok hasznát veszi senki egy erdőben.

A vadászkések tehát több feladattal is kénytelenek megbirkózni, így nem árt, ha megfelelő minőségűek. Éppen ezért célszerű olyan darabot választani, aminek rozsdamentes acélból készült a pengéje, hiszen ezekkel könnyebb lesz a kilőtt állatok feldolgozása. Akadnak olyanok is, akik ezt a munkát már másra bízzák, de ettől függetlenül szükségük van a vadászeszközre. Függetlenül a feladattól fontos, hogy mindig elég éles legyen a szerszám, erről a fenőkövek rendszeres használatával gondoskodhatunk. Piszkos Fred késének nyele kagylóból készült, de ez csak ízlés kérdése, hiszen a vadászkésnél ez az agancstól kezdve a gumírozott markolatig változhat, a lényeg az, hogy a használójának kézre essen.

A fotó forrása:
Nor Gal / Shutterstock.com

Top