You are here
Home > Kert >

Pampafű gondozása

pampafű

A pampafű az egyik legkedveltebb díszfű közé tartozik, gyakran látható előkertekben és utcafronton egyaránt. Habár a díszfüvek jó része szárazságtűrő, a pampafű nyáron rendszeres locsolást kíván. Télire ajánlott mulcsozással védeni a tövét.

A pampafű gondozása

Általánosságban igaz, hogy a díszfüvek így a pampafű gondozása sem bonyolult, csak kevés gondozást igényelnek. Különösen, ha már kifejlődött gyökérzettel rendelkeznek az átmeneti száraz időszakokat is jól viselik. Azonban a pampafű (Cortaderia selloana) rendszeres öntözést kíván a csapadékmentes kánikula idején. Fontos, hogy a töve sose álljon pangó vízben. Telepítés előtt nem árt tisztában lenni a méretével, és a helyigényével, hiszen a kifejlett növény 2-3 méter magasra, terebélyes átmérőjűre növekedik, éppen ezért kisebb területeken nem is mutat igazán.

pampafű gondozása

Ültetőközeg

A pampafüvet tápanyagban gazdag, homokkal kevert földbe ültessük, olyan mély gödörbe, amely nagyjából másfélszerese a földlabdának. A gondozásához tartozik a megfelelő tápanyag ellátottság biztosítása, ezért tavasszal ajánlott trágyázni.

Metszés

Jó tudni, hogy a pampafüvet nem szabad ősszel metszeni, egyedül a leveleket kell alaposan összekötözni. A pampafű metszésére ideális a tavasz március vége, amikor már melegebb az idő. Érdemes alaposan visszavágni nagyjából 15-30 cm-re a tövétől, és az elszáradt növényi részeket is távolítsuk el.

Fagyvédelem

Habár a téli fagyoknak ellenáll érdemes a lombozatot összekötni, és a tövét mulcsozással védeni.

Top