You are here
Home > Szauna >

Szaunázás

szauna

A szaunázás nem modern korunk vívmánya, hiszen az egészségre való jótékony hatásait már évszázadokkal ezelőtt felismerték. Előszeretettel alkalmazták a gyógyításban, betegségek megelőzésében, test és a lélek ápolásában.

Népszerűségük pedig mind a mai napig töretlen, sőt az utóbbi időben reneszánszát éli a szaunák iránti érdeklődés – egyre több családi házba kerül beépítésre hagyományos vagy infraszauna. Mindemellett a szauna a wellness iparág egyik legkedveltebb eszközévé vált, főként az infraszaunák száma növekedett a szállodákban, az elmúlt években.

A szaunázás egészségügyi előnyei

Száraz hő és az infravörös fény számos olyan egészségügyi előnyökkel jár, mint pld. a méreganyagok eltávolítása a szervezetből valamint a szívelégtelenség és egyéb érrendszeri problémák kezelése. Mindezt természetesen háziorvosa ajánlásával.

Miért fontos az izzadás?

A szaunázás legfőbb előnye közé tartozik, hogy a szaunában eltöltött idő izzadást okoz. Az izzadás egy természetes folyamata az emberi testnek, amely a testet rendben tartja . Bár sokan elkerülik a hosszas szaunában való tartózkodás amiatt, hogy elkerüljék a túlzott izzadás, verejtékezést. Ezen izzadási folyamatnak két alapvető funkciója van: a testre hűtő hatást gyakorol, közben a szervezet megszabadul a káros méreganyagoktól

Az emberi szervezetben kétfajta izzadómirigy található:
• ekrin izzadó mirigyek – melyek a test egész felületén találhatóak. A legfontosabb feladatuk közé tartoznak, hogy az izzadságot egyenesen a bőr felületére juttatják.
• Apokrinn izzadó mirigyek melyek a test specifikus helyein helyezkednek el és funkciójuk korlátozva van. Tevékenységüket nagymértékben a stressz és az emotív érzelmek befolyásolják. Érdekesség az, hogy míg a női testben több izzadó mirigy van mint a férfiéban de ellentétben a férfi testben található izzadásért felelős mirigyeknek nagyobb az izzadási hatékonyságuk.

A bőr és alap funkciói

A bőr az emberi test legnagyobb szerve közzé tartozik. A bőr nyitott pórusainak fontos szerepük van melyeken keresztül kiválasztódnak a nem kívánt toxinok. A bőr izzadáskor hideg verítéket termel mely korlátozza és szabályozza a test hőmérsékletét.. A bőr arra is képes, hogy átalakítsa a zsírban oldódó méreganyagokat egyszerűbb oldható formában, melyek kiválasztódnak a szervezetből. Egyes orvosok tanulmányaikban a bőrt mint egy harmadik veseként is emlegetik.

Modern korunk befolyása bőrünkre

Életünk során számos próbálkozások ellenére más életmódot folytatni, testünk és szervezetünk kiszolgáltatott a különböző méreg anyagok folyamatos befolyásának. Gyors éttermek, cigaretta és a mesterségesen ízesített italok nyilvánvalóan forrásai a mű és szintetikus eredetű konzerváló és vegyi anyagoknak, de az igazán káros eredet szervezetünknek a szennyezett környezet, a levegő, a víz és a talajból erednek. Ha ehhez hozzátesszük még az elhanyagolt testmozgást testünk egyszerűen nem tud lépést tartani a modern méreganyagok eltávolításával és kiválasztásával szervezetünkből.

A modern életvitelünk miatt az emberek bőre inaktívvá válik. Sokuknak közülünk nem indul be a szervezetben az izzadási folyamat, különösen a téli hónapokban. A korszerű és modern szintetikus anyagok nem teszik lehetővé és nem engedik a bőrt természetes módon lélegezni amivel károsíthatják a bőr természetes lélegzését. A túlzott napozás is előidézheti ezt a nem kívánt folyamatot. A napi szürke életmód vitel és a bőrünk ún. ártatlan környezetbarát vegyszeres ápolása samponok, tusfürdők, testápolók, szappanok és dezodorok hatására miatt a bőr nem tudja tökéletesen teljesíteni saját funkcióját. Továbbá a különböző tisztítószerek, mosószer maradványok az öltözéken vagy a fürdő és a zuhany is befolyásolhatják a bőr méregtelenítő hatását. A nap sugarai által okozott égési sebek is súlyosan rontják a bőr méregtelenítési képességét. A szaunázás viszont fokozza a vérkeringést a sejtek és a bőr oxigénellátását és helyreállítja a bőr méregtelenítő tulajdonságait is.

Top