You are here
Home > Kert >

Sétányrózsa teleltetése

sétányrózsa teleltetése

A sétányrózsa igen népszerű évelő növény, azonban nem árt tudni, hogy a hazai éghajlat mellett szükséges az átteleltetéséről gondoskodni. Világos, fagymentes, hűvös helyen, de akár pincében is áttelel, ebben az esetben a tövéig vágjuk vissza az ágait.

A sétányrózsa (Lantana camarra) színváltóvirág néven is ismert, Dél-Amerika szubtrópusi és trópusi területeiről származik. Hazánkban is egyre népszerűbb örökzöld cserje, és megfelelő körülmények esetén egész nyáron láthatók a változatos színekben pompázó virágai.

sétányrózsa teleltetése

Az üvegházzal, vagy télikerttel rendelkezők egész szezon idején csodálhatják meg a virágait. Nevelésében hasonlít a leanderre, kedveli a meleget és jól tűri a szárazságot, és a téli fagyok ellen szintén védeni kell. Sok fajtája létezik, például a kúszó fajtája talajtakaró növényként is ültethető, a törpe hibridek ideálisak ágyásba, és tarthatók cserépben, vagy függőkosárban is rendkívül mutatósak.

A sétányrózsa teleltetése

A sétányrózsa viszonylag könnyen teleltethető fagymentes, hűvös és világos helyen, legideálisabb a 6-12 Celsius fokos hőmérséklet. Amennyiben pincében teleltetnénk, akkor ajánlott a tövéig visszavágni az ágait. A vegetációs időszakban csak igen mérsékelt a vízigénye. Lényeg, hogy a földje ne száradjon ki a téli hónapok alatt se. Tavasszal érdemes az első hajtásokat visszavágni, ezzel nagymértékben elősegíthetjük a bokrosodását és a bőségesebb virágzását is.

sétányrózsa teletetése

A sétányrózsa a számára nem ideális feltételek között is áttelel, azonban a tapasztalatok szerint csak nagyon sokára épül fel a téli körülmények után: gyakran válik formátlanná a koronája, a levelek is lehullhatnak, és a levéltetvek is károsíthatják.

Top