You are here
Home > Vásárlás >

Mire figyelj, amikor elektromos gitárt választasz?

gitár

Kezdő gitárosként, vagy laikus szülőként, aki a gyermekek próbálja támogatni a zenetanulásban, azt gondolhatjuk, hogy elektromos gitárt választani nem nagy ördöngösség. Csak bemegyünk a hangszerboltba, megnézünk néhányat, kipróbálunk párat, és végül megvesszük azt, ami a legjobban tetszik, illetve legjobban a kezünkre áll. A valóság azonban ennél egy kissé bonyolultabb, ugyanis számos szempontot figyelembe kell venni az elektromos gitár kiválasztásakor, amennyiben azt szeretnénk, hogy a lehető legjobb élmény legyen vele a zenélés.

Milyen zenét szeretnénk játszani?

Első körben például figyelembe kell venni, hogy milyen zenei irányzat felé tervezünk orientálódni. Van ugyanis némi különbség a között, hogy valami kellemes, lágy zenét szeretnénk játszani, vagy éppen keményebb metáldalokat. Más és más elektromos gitár lesz az ideális ehhez a művelethez, és az sem mindegy, hogy elsősorban ritmus- vagy szólógitározni szeretnénk.

Ha például keményebb metál zene a cél, amihez adott esetben durva torzítások is dukálnak akkor a Hard és Heavy típusú elektromos gitárok jelenthetnek nyerő választást. Amennyiben viszont inkább jazzt játszanánk, a félakusztikus és jazz gitárok közül érdemes válogatni, míg a hard rock kedvelőinek az SG típusú gitár lehet ideális.

Milyen formavilág tetszik?

Ha megnézzük az elektromos gitárokat, láthatjuk, hogy számos különböző formában kaphatók. Ideális esetben a formának semmi köze a hangzáshoz, csupán a gitár esztétikai értékét emeli. Az azonban, hogy kinek mi a szép, teljesen egyéni lehet, ugyanakkor függhet a játszott zene stílusától is.

Jellemzően a rock- és metálzenészek választják a formabontó, feltűnőbb gitárokat, a lágyabb ritmusokhoz pedig inkább a klasszikusabb küllem illik. Természetesen azonban ez nem szentírás, Inkább csak irányadó: mindenki olyan gitáron játsszon, ami a legjobban elnyeri a tetszését.

Milyen fából faragták a gitárt?

Érdemes azt is megnézni, hogy a kiszemelt gitár vajon milyen fából készül. Ez látszólag mindegy, De ez nem teljesen igaz: a hangszernek való fából készült gitárok esetében minden faanyag eltérő módon továbbítja a rezgéseket, ami befolyásolja a végső hangzást.

Nem mindegy tehát, hogy az adott gitár mahagóniból, hársfából, égerfából, rózsafából, vagy éppen juharból készül. Adott esetben teljesen más eredményt érhetünk el.

A „fém bigyók” a gitáron – azaz a hangszedők

Ugyancsak befolyásoló tényezők a hangszedők, amik a csavarok, valamint egyéb fém elemek a gitáron. Ezek befolyásolják leginkább, hogy az adott gitár milyen hangon fog végül megszólalni.

3 alap típusuk van:

  • single coil: ez a klasszikus típus, tiszta és jól érthető hangzást lehet vele elérni.
  • humbucker: basszusokban, valamint közép frekvenciákban gazdag a hangzás, amit el lehet vele érni.
  • aktív hangszedők: elemmel meghajtott előerősítővel rendelkeznek, így a hangzás erőteljesebb. Főként a metálosok szeretik.

Ahogy láthatjuk, rengeteg különböző szempontot kell mérlegelni, hiszen sok a lehetőség. Ha tudjuk, milyen zenét szeretnénk játszani, és ehhez milyen hangzás ideális, nem lesz annyira nehéz a választás.

Top