You are here
Home > Kert >

Díszkáposzta

díszkáposzta

A díszkáposzta jó lehetőség a kertünk, teraszunk díszítésére az őszi és téli hónapokban, még a mínuszoknak is ellenáll. Nem csak egyesével ültetve mutat jól, hanem csoportosan szegélyként, vagy virágládába különféle társnövények mellé. Különböző fajták kaphatók, a színhatás miatt érdemes különféle fagytűrő növényekkel kombinálni.

A díszkáposzta hazánkban is kedvelt kültéri növény, érdekessége a téli fagyok hatására elszíneződő leveliben rejlik. Habár levelei ehetők, kesernyés ízük miatt szinte csak díszítésre használjuk a konyhában is.

díszkáposzta

A díszkáposzta jellemző tulajdonságai

A díszkáposzta (Brassica oleracea) körülbelül 50-60 cm magasra növő dísznövény. A díszkáposzta hasonlóan más kétnyári növényhez áttelel, és egészen májusig díszít dekoratív leveleivel, amelyek lehetnek simák, fodrosak, és cakkosak. Különösen népszerűek a nyíló rózsabimbó jellegű formák. A levelek színe igen változatos: lilás, rózsaszínes, fehér és a zöld különböző árnyalataiban pompáznak. A hideg éjszakai hőmérséklet, és a mérsékelt fagy hatására a levele egyre színesebbé válnak. Virágzása általában május-június környékére várható. Vásárlásnál lehetőleg nagyméretű tövekből válasszunk, amelynek gyökerei még nem nőtték túl a tárolóedényt.

Tippek a díszkáposzta gondozásához

A díszkáposzta előnye, hogy kedvező áron vásárolható és meglehetősen igénytelen, bármilyen ültetőföldbe telepíthető. Ültessük világos, de közvetlen napsütéstől mentes helyre az alsó levelek magasságáig. Ágyásba, nagyobb balkonládába ültetve nagyjából 25 cm-es tőtávolságra telepítsük. Szép tömött fejeket az alsó levelek rendszeres eltávolításával érhetjük el. Az öntözésével kapcsolatban jó tudni, hogy csak mérsékelt, de rendszeres vízre van szüksége különösen a csapadékmentes időszakokban.

díszkáposzta

 A díszkáposzta társnövényei

A díszkáposzta színe nagyon jól érvényesül a különböző fagytűrő növények társaságában. Ízlésünktől függően ültethetjük a lilás, bordós alpesi erikákkal, csarabbal, de kombinálhatjuk a változatos színű árvácskákkal, vagy az igen dekoratív ciklámenekkel.

Top