You are here
Home > Napelem >

Napkollektor rendszerek

napkollektor rendszer

A napkollektor rendszerek a nap energiáját használják fel meleg víz termelésére. Működési elve abban rejlik, hogy a napkollektorban elhelyezett csőrendszerben tárolt, és keringő víz felmelegszik a közvetlen napfény hatására, és a megfelelő hőfok elérése után a meleg víz felhasználható. Előnye, hogy viszonylag olcsó hőt biztosít, hátránya, hogy borús időben nem termel meleg vizet, ezért bizonyos kiegészítő rendszert is kell alkalmazni, de ez még így is gazdaságosabb.

Használata nem csak használati meleg víz előállítására korlátozódik, de akár fűtés kiegészítésként, sőt, akár úszómedence fűtésére is alkalmazható.

A napkollektor rendszer két fő eleme maga a napkollektor, és egy tárolóból, amibe a napkollektor által fejlesztett meleg vizet tárolni lehet. A tároló lehet fűthető is, amivel a napkollektor által termelt energiát kiegészíthetjük amennyiben nincs elegendő napfény.

A rendszernek tartalmaznia kell további biztonsági berendezéseket. Ezeket a balesetek elkerülése érdekében kell beépíteni a rendszerbe. Szükség van tágulási tartályokra, a túlnyomás megelőzése érdekében biztonsági szelepekre, légtelenítő szelepre, töltő, ürítő csapra és hőmérséklet mérőkre amik a víz hőmérsékletét mérik az előremenő, és a visszatérő ágban is, hogy a szolár vezérlők szabályozni tudják a szelepek működését, a szivattyú működését stb.

A szolár vezérlő egy olyan összetett szerkezet, ami méri a fűtendő helyiségekben a hőmérsékletet, a fent már említett vízhőmérsékleteket, és érzékelik a hőmérséklet változásokat is. Közvetlen napfény hatására a vezérlő beindítja a szivattyút, aminek hatására a tartályba folyik a víz. Amennyiben a napkollektor nem termel, a vezérlő beindítja a gázkazánt is, hogy a hőmérséklet fennmaradjon a házban.

Top