You are here
Home > Napelem >

Visszwatt, avagy a megoldás a napelem-visszatáplálás felfüggesztésére

napelem

A 2022. októberében bejelentett, napelem rendszereket érintő hír sokakat gondolkodásra késztet. Ettől a dátumtól kezdve ugyanis aki még nem indította el a napelem telepítési folyamatot, már nem táplálhatja vissza szolgáltatója hálózatára a megtermelt energiát. Milyen lehetősége van tehát azoknak, akik most, vagy a jövőben terveznek belevágni egy napelem beruházásba?

Alternatívák

A napelem piac gőzerőkkel dolgozik azon, hogy erre a helyzetre is megfelelő megoldást tudjon kínálni a lakossági felhasználóknak, valamint azoknak a cégeknek, akik saját felhasználásra termelnék napelem rendszerükkel az áramot.

Az egyik ilyen opció a hibrid üzemű napelem rendszer. Ahogy azt a neve is sugallja, ez a típusú napelem rendszer amellett, hogy saját akkumulátorral rendelkezik, összeköthető a szolgáltató hálózatával is. Jelen helyzetben azonban utóbbi tulajdonságát a lakossági felhasználók nem tudnák kihasználni.

A másik megoldást a szigetüzemű rendszerek jelenthetik. Ezek a rendszerek saját akkumulátorral rendelkeznek és teljesen függetlenek a szolgáltatótól. A megtermelt, de fel nem használt energiát is ezen az akkumulátoron tárolják. Ez sem jelent azonban a többségnek megoldást, hiszen az akksi tároló kapacitása, valamint tároló ideje is korlátozott.

A jelenlegi legjobb megoldás

Van a napelem rendszereknek egy harmadik típusa is, ami a jelenlegi helyzetben a legjobb megoldásnak bizonyul. A visszwatt védelemmel ellátott rendszerekkel a megtermelt többlet energia nem vész el, ugyanis ez a rendszer csak annyit termel, amennyit az adott pillanatban fel is használunk. Ez az inverter szabályozásával lehetséges.

A visszwatt rendszereknek napelemes kiserőműnek is szokás nevezni. Ez a megoldás ebből adódóan azoknak a leghatékonyabb, akik a nap nagyrészét otthon töltik és ekkor használják a legtöbb villamos energiát.

Az inverter szabályozása

Több módon is szabályozható az inverter ezeknél a rendszerknél. A két leggyakrabban használt módszer a mágneskapcsoló és a buszhálózat. A mágneskapcsoló esetén az inverter szabályozása a távolból történik. Ez viszonylag gyors és egyszerű szabályozást jelent, viszont valós szabályozásra nincs lehetőség. Az inverter be- és kikapcsolása pedig perceket is igénybe vehet.

A buszhálózat kiépítése egy szakértő számára rutinfeladat, így gyorsan megvan. Nem is igényel sok vezetéket és pontosabb szabályozást is tesz lehetővé.

A Soler mindhárom megoldást biztosítja ügyfelei számára. Helyszíni felmérés és az igények megismerését követően segítséget is nyújtanak a megfelelő rendszer kiválasztásában, telepítésében és beüzemelésében.

Top