You are here
Home > Magazin >

Menekülés az utazásba vagy a mindennapi csodák megélése

Utazni és utazni. Népszerű, nagy embertömegek részére elérhető hobbi lett az utazás az elmúlt évtizedekben. De tényleg túlzásba kell vinni, minden hónapban ki kell ruccanni egy repülős útra?

Ahogy a televízió elterjedt mindenki előtt kinyílt a világ, ami azelőtt a közvetlen környezetet jelentette. Képes formában tárták elénk, hogyan élnek mások más vidéken, más kontinensen. Még a vasfüggöny sem tudta megállítani a „nyugati vágyak” keletre terjedését, s ahogy a televíziós reklámok elénk tártak egzotikus helyeket, még inkább elvágyódás, felfedezési vágy kelt életre bennünk.

Az 1899 című Netflix-sorozat első epizódjának első tizenöt percében hangzik el a következő: „Mind menekülnek valami elől. Mi másért akarna bárki máshova utazni?” Hogy ez a kijelentés mennyire helytálló, az egy mélyebb kutatást igényelne. Annyi biztos, hogy a 21. században mindenkiben él egy kép egy különleges helyről, ahova el szeretne jutni.

Ha tényleg menekülünk, akkor mi elől? Persze a téli hónapokat sokan szívesen hátrahagynánk és elrepülnénk melegebb éghajlatra. Míg a fapados repülőjáratok meg nem jelentek, kiváltságosnak számított repülőre ülni. Manapság évi egy-kettő kiruccanás talán elfogadható, de túlzásba vinni semmit sem jó. Vannak olyanok, akik hetente felülnek repülőre kedvtelésből és beutazzák Európát. Mit érnek el vele? Változatosságot biztosan. 3-4 nap alatt egy kultúrát nem lehet megismerni, ahhoz ott kell élni egy helyen több hónapig. Lehet kérkedni a közösségi médiában a hetente feltöltött új képekkel, szerezhetünk irigylőket. A megkeresett pénzünket könnyedén eltapsolhatjuk, ha hobbiszerűen utazgatunk.

Alpina Family Spa

És meddig folytathatjuk ezt? Nem élhetünk elvakultan, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a környezetvédelmet! Minden egyes embernek el kell gondolkoznia azon, hogyan tudja kisebbé tenni ökológiai lábnyomát és ez nem annyiból áll, hogy a hulladékot szelektíven gyűjtjük! Másrészt a fizetésünk nem emelkedik olyan mértékben, mint ahogy a fogyasztói árak. Külföldre utazván valutát is kell vennünk, a forint pedig folyamatosan gyengül a kemény valutákhoz képest. Talán leljük meg a változatosságot, a csodát inkább a mindennapokban, az életterünkben.

Ha már környezetbarát utazásra adjuk fejünket, ha nagyon nem bírunk magunkkal és ég bennünk az utazási vágy, válasszunk inkább közelebbi úti célt, ahova nem repülővel kell menni. Magyarország, a Kárpát-medence rengeteg szépet tud nyújtani. Itt is találni luxus szállást, amihez tartozik medence, pezsgőfürdő vagy szauna. Vagy akár gyalog is útnak indulhatunk, az Országos Kék-kör népszerűsége – főleg a járványügyi lezárások idején – nagyon megugrott.

Ha szűk korlátok közé kell szorítani az utazási büdzsét, akkor utazhatunk teleautóval, vagy kikereshetünk okosjegyet a MÁV-nál. A Budapestről egyes megyeszékhelyre irányuló vonalakon minél korábban vesszük a vonatjegyet, annál olcsóbb. Így például a Budapest- Békéscsaba/Debrecen/Pécs/Szeged szakaszon akár 2.399 Ft-ért is utazhatunk. Pécsről az a hír járja, hogy a mediterrán hangulatok városa. Szállást találni 3-4 csillagos szállodákban, apartmanházakban vagy akár hostelekben is. Napsütéses órák számában vetekszik Szegeddel, tehát ha Észak-Magyarországról szabadulni szeretnénk, jó választás lehet Dél-Magyarország.

Egy utazás alkalmával távolról szemlélhetjük, más meglátásból tekinthetünk a mindennapi problémákra. Talán megoldást találunk egy addig megoldatlannak hitt ügyhöz. Az utazástervezés alatt álmodhatunk arról, milyen lesz majd ott tölteni pár napot, ezzel kiszakadunk a hétköznapok szürkeségéből. Tehát van jó, pozitív oldala az utazásnak, de túlzásba azt sem kell vinni.

De van arra környezetbarátabb és pénztárcakímélőbb mód, hogy szebbé tegyük környezetünket, változatosabbá hétköznapjainkat: a lakásba akár felhelyezhetünk új tapétát ekképpen új színt varázsolva otthonunkba, vagy kipróbálhatunk új hobbikat ekképpen új impulzusok érnek bennünket. Az életben az egyik legfontosabb tényező az emberi kapcsolataink minősége. Új ismeretségek szerzésével szintén új impulzusok érnek bennünket, amik szebbé tehetik a mindennapokat.

Top