You are here

Kinek ajánlott a gázkonvektor?

elektromos konvektor

A különböző fűtési módok (gázkazán, radiátor, felületfűtés, megújuló energiával kombinált fűtés) elterjedésével fokozatosan egyre inkább háttérbe szorultak a korábban oly nagy népszerűségnek örvendő gázkonvektorok. Vannak azonban olyan esetek, mikor lecserélésük helyett sokkal inkább egy korszerűbb modellre történő cseréjük az indokolt. Erre tipikus példa, mikor olyan lakással állunk szemben, melynek korszerűsítése túlságosan drága lenne, így nem megoldott a központi fűtés kialakítás.

Milyen esetekben jó, ha a konvektoros fűtés mellett maradunk?

  • Amennyiben otthonunk egyébként is gázkonvektoros fűtéssel rendelkezik (új építésnél ez a fűtési mód ugyanis már nem jöhet szóba, kizárólag cseréjüket engedélyezik.
  • Önálló kéménnyel nem rendelkező társasházak lakásainál, illetve azoknál a jellemzően alsó szinteken elhelyezkedő lakásoknál, melyeknél nagyon költséges lenne a füstgáz elvezetése.
  • Akkor, ha csak időszakosan tartózkodunk az ingatlanban, ezért fontos, hogy rendszerünk az elfagyás veszélye nélkül elzárható legyen.

Milyen szempontok befolyásolják a konvektor kiválasztást?

Amikor konvektor után kutatunk, a készülék típusát elsősorban a helyiség adottságaihoz mérjük. A tervezésnél számos tényezőt figyelembe kell venni annak érdekében, hogy valóban hatékony és gazdaságos legyen a fűtés. Így vásárlás előtt mindenképpen vegyük figyelembe:

  • a szoba méretét
  • a belmagasságot
  • a fűtendő légköbmétert
  • a konvektor helyszükségletét
  • a kémény, vagy parapet állapotát
  • a szellőzést

Mindezek mellett természetesen nem szabad kihagyni az ott lakók egyéni preferenciáit, szokásait sem. A konvektor teljesítményét minden esetben a helyiség méretéhez kell igazítani: minden 5 négyzetméter után kb. 1 kW teljesítménnyel számolva.

fég konvektor

Gázkonvektorok otthona korszerűsítéséhez

Hazánkban jelenleg is több százezer gázkonvektor üzemel, melyek legnagyobb része már akár 20-30 éves is elmúlt. Nem nehéz belátni, hogy ezek a berendezések már igen alacsony hatásfokon képesek csak működni. Mivel a hagyományos gázkonvektorok szabályozhatósága messze elmarad a más modern fűtési módokétól, így általánosságban kijelenthető, hogy csak magas teljesítményen képesek a működésre. Leegyszerűsítve vagy alig-, vagy pedig túlfűtenek.

Webáruházunkban külön figyelmet szentelünk ennek a kérdéskörnek, a  minőségi konvektor megléte nem luxus, hanem alap követelmény. Parapetes és kéményes típusok széles választéka az Ön kényelméért!

Itt fontos megemlítenünk, hogy a parapetes gázkonvektor – szemben a kéményes modellekkel – az égéshez szükséges levegőt nem a belső térből, hanem kintről nyeri, és az égéstermék is kifelé távozik. Ennek köszönhetően sokkal kisebb a lehetősége, hogy szobában szén-monoxid halmozódjon fel.

Egyes általunk forgalmazott gázkonvektorok már megfelelnek az Európai Unió energiahatékonyságra és környezettudatos tervezésre vonatkozó irányelveinek is. Vannak közöttük olyan típusok, melyek „A” energiaosztállyal rendelkeznek. Ezeket a készülékeket kiemelkedően magas hatásfok jellemzi.  Igazodnak a helyiség hőigényéhez, mely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a beépített heti programozható termosztát segítségével kisebb hőigény esetén csökkentett terhelésen, míg nagyobb hőigény esetén teljes terhelésen tud működni a konvektor (azaz nem lobban be). Ugyanez a termosztát helyiségenként beállítható egyedi hőmérséklet beállítást is biztosít.

Elektromos konvektorok az új építésű otthonokba

Kisebb hőigényű lakások, helyiségek fűtésre, kiegészítő jelleggel, vagy akár folyamatos üzemben az elektromos konvektorok is jó megoldást nyújthatnak otthonunk fűtésére.  Ezek a berendezések a gázkonvektorral ellentétben nem gázlángot, hanem elektromos fűtőszálat használnak hőforrásként. Vitathatatlan előnyük a könnyű és egyben olcsó telepíthetőség. Üzemeltetésük ugyan drágább, mint a gázfűtés, azonban szinte bárhova telepíthetőek. Olyan lakások esetén is komfortos megoldást nyújtanak, ahol nincs lehetőség gázüzemű fűtési rendszer kiépítésére. Kis méretükből fakadóan (falra szereléskor) kevés helyet foglalnak el a hasznos lakótérből. Megjelenésük szép és esztétikus, így jól illeszkednek egy modern meghitt lakás környezetébe. Hatékony- és egyenletes hőelosztásának köszönhetően igazán közkedvelt fűtési megoldás. Napelemes rendszerrel kombinálva akár ingyenesen is üzemeltethetjük

A Kazán Webáruházban mindent megtalál, ami a konvektorcseréhez jól jöhet. Legyen az gázkonvektor, vagy elektromos típus, nálunk mindent megtalál!

Top