You are here

Beázások megszüntetése

Beázások megszüntetése

Elsősorban régi építésű házak esetében fordul elő a beázás roppant kellemetlen jelensége. Amellett, hogy esztétikai szempontból sem feltétlenül előnyös, a lakásban huzamosabb ideig tartózkodó személyek egészségi állapotára is rendkívül rossz hatással van a penészes, átvizesedett fal. A penészgomba és a salétrom allergiát kiváltó tényezők lehetnek, sőt asztmához is vezethetnek.

Gyakran a ház alapzatának előkészítési hiányossága váltja ki a falak későbbi felvizesedését, mellyel otthona hőtartó képessége sokszorosára csökkenhet. Ez elsősorban a téli hatalmas fűtésszámlán mutatkozik majd, mely akár 30 százalékkal is magasabb összeget mutathat.

Lakásvásárlás során tehát az egyik legfontosabb, amit érdemes szemügyre vennie, a falak állapota. A salétromos, vizes, penészes falak könnyen felismerhetőek, hiszen a jó kőművesmunka ellenére is lepereg róla a festék, penészfoltok jelennek meg, és szinte képtelenség rendesen burkolni azt.

Nem csupán kertes házak esetében találkozunk a fent említett problémával, hiszen panellakások is hajlamosak penészesedésre. Az új építésű házakkal pedig azért van gond ilyen téren, mert a műanyag nyílászárók bár valóban eleget tesznek rendeltetésüknek, de ugyanakkor a lakásban keletkező nedvességet sem engedik távozni, így az penész formájában rakódik le a sarkokban.

Sokféle penészeltávolító vegyszer létezik, melyekkel helyileg kezelhetjük a falfelületet, sőt lakásfelújítás során a burkolásra szánt festékanyagba is keverhetünk a kifejezetten vizes falak fertőtlenítésére és kiszárítására használatos vegyi anyagokat. Használatukkor roppant módon vigyázzunk bútorainkra, mert az adalék anyagok maradandó károsodást okozhatnak a fafelületeken.

További jó megoldás a némileg időigényesebb, ám annál hatékonyabb speciális lemezekkel történő falkiszárítás. A maximálisan egy hónapot igénybe vevő eljárás során a falra helyezett lemezek speciális anyaguknak és PH-értéküknek köszönhetőn kiszívják a falból a nedvességet, és hosszú időre védelmet biztosítanak a penészgombák ellen. Tartós megoldásnak talán ez utóbbi bizonyul a leginkább sikerrel alkalmazhatónak.

Top