You are here
Home > Szauna >

Milyen fából készül a szauna?

Milyen fából készül a szauna

Manapság egyre többen vásárolnak helyszínen összeszerelhető komplett szaunát az otthonukba, viszont sokan saját maguk fognak hozzá a szauna építéshez. Az időtálló és strapabíró szauna feltétele, hogy a kabin építéséhez megfelelő minőségű fa alapanyagot használjunk fel. A szauna árát alkalmazott anyag ára is nagyban befolyásolja, de mivel hosszú távú beruházásról van szó érdemes körültekintően választani.

Az otthonunkba épített szaunánál az alapanyag minősége mellett egyéb tényezőket is figyelembe kell venni, például fontos a fa hővezető képessége, de a színe és az illata sem elhanyagolható.

Leggyakrabban alkalmazott fafajták szauna építésre

A faanyag kiválasztását nem csak az ízlésünk határozza meg, az sem mindegy, hogy kültéri vagy beltéri szaunát akarunk építeni.

Lucfenyő

A lucfenyő lambéria kedvező ára miatt népszerű, de tudni kell, hogy a huzamos szaunázás, használat hatására a színe sötétedik.

Erdei fenyő

A világossárga színű erdei fenyő szintén kedvelt szauna alapanyag, jóval masszívabb a lucfenyőnél, így kültéri szaunának is kiváló. Azonban az időjárás viszontagságai miatt ajánlatos felületkezeléssel ellátni.

Rezgőnyárfa

A rezgőnyárfa közkedvelt Finnországban, is a hővezető képessége miatt alkalmas az egyéb faanyagból készült szaunák ülőfelületeinek kialakítására.

Abachi fa

Az abachi fa sokoldalúan használható fel olyan szauna berendezések építéséhez, amely érintkezhetnek a bőrfelülettel. A hővezető képessége miatt szintén kiváló ülőke és pad alapanyag.

Égerfa

A puha égerfa könnyen megmunkálható, és ellenálló a nedvességgel szemben, ugyanakkor kellemes színe miatt kedvelt otthoni szauna építésére.

Meranti fa

A meranti fa szinten kedvelt a könnyű megmunkálhatósága miatt. Sötétvörös színe, és erezete miatt jól mutat a különböző stílusú és színvilágú otthonok belterében.

Kanadai cédrus

A kanadai cédrus kültérre és beltérbe is kiváló, igen népszerű a különleges színárnyalata miatt.

 

Top