You are here
Home > Szauna >

Finn szauna

finn szauna

A hideg idő beköszöntével egyre többen élnek a szaunázás nyújtotta lehetőséggel. Széles választék áll rendelkezésre, ezért laikusként nem könnyű kiválasztani, hogy számunkra melyik típus a legelőnyösebb. A finn szauna az egyik legnépszerűbb szauna, és szinte minden fürdő szauna világában, és wellness szolgáltatást nyújtó létesítményben megtalálható.

A finn szauna lényege

Ma már közismert, hogy a rendszerese szaunázásnak mekkora szerepe van az egészségmegőrzésben. A finn szauna nem véletlenül az egyik legnépszerűbb szauna, lényege a szabályozható hőmérséklet és a páratartalom. Azon egyszerű elven működik, hogy kabin levegőjét a kövek felmelegítésével fűtik fel, így a kabin hőmérséklete akár 80-100 Celsius fokot is elérhet. A finn szauna egyaránt használható nedvesen, ilyenkor a szaunakövek locsolásával beállított páratartalom váltja ki az izzadást, illetve szárazon is. Azt, hogy ki melyik módot kedveli egyénileg változó, azonban fontos, hogy mindenki saját maga tapasztalja, ki, hogy melyik számára a legideálisabb.

Felöntés

Gyakran találkozhatunk a szauna felöntés fogalmával is, amely a szauna szeánszok egyik eleme. A szauna hideg kövét hideg vízzel locsolják, amelyet kiegészíthetnek pár csepp illóolaj hozzáadásával is. A felöntések nem csak fokozzák, de ki is egészítik a szauna pozitív hatását, jobban ellazulnak az izmok, de különösen hasznos felsőlégúti panaszok esetében.

Merülőmedencék

A szauna világokban általában a finn szaunák mellett találhatók a hideg vizes merülőmedencék, amelyek célja a szervezet vitalizálása és felfrissítése. A finnek a tavon vágott lékben illetve a hóban hempergőzve hűtik le magukat. A hideg víz az átforrósodott testet hűti, hatására a bőr kitágult pórusai igen gyorsan húzódnak össze.

A finn szauna története

Maga a szauna kifejezés a finn nyelvből származik, egy fából készült kabint jelent. Egyfajta fürdési mód, amelyet Finnországban évszázadok óta használnak. Ez a típusú fürdőzés később Európa szerte elterjedt, és a szauna kifejezés is meghonosodott. Habár a középkor végére Finnország kivételével az otthonokból eltűntek az ilyen jellegű fürdők.

finn szauna

A szauna újból az 1936-ban rendezett berlini olimpiai játékok kapcsán vált széles körben ismertté a finn sportolók számára rekreációs célból nyitott szaunák kapcsán. Azóta a finn szauna töretlen népszerűségnek örvend, hiszen egyre nő a szállodákban, wellness szolgáltatást nyújtó létesítményben és az otthonokban megtalálható finn szaunák száma.

Finn szauna hatása

A finn szauna hatása a szervezetre rendkívül pozitív, hiszen méregtelenít, növeli az ellenállóképességet, de jótékonyan hat a szívre, a vérkeringésre, a bőrre és a vízháztartásra köszönhetően a felváltott meleg/hideg hatásnak.

Finn szauna jellemzői

A hagyományos finn szaunák fából épülnek, és három lépcsőzetes elrendezésű padot tartalmaznak. Manapság a legtöbb szaunában elektromos kályha működik, amelyek fontos eleme a megfelelő mennyiségű vulkáni kő, amelyen gyorsan párolog el a rálocsolt víz. A plafon és a padló sugározza a meleget, a padok pedig elvezetik a szaunában lévőkre.

finn szauna

Finn szauna használata

A finn szauna során legalább kétszer, háromszor felváltva melegítjük fel, majd hűtjük le a testet. Egy váltófürdőnek is tekinthető, amelyben a forró száraz levegőben felmelegszünk, majd hideg vízben és a külső levegőn hűlünk le. Ezt a folyamatot hívják szauna menetnek, alkalmanként minimum másfél-két órát vesz igénybe.

Finn szauna előnyei

A legtöbb szaunázó hetente egyszer, nagyjából azonos napokon jár szaunázni. A finn szauna előnyeinél az egészségre gyakorolt hatásán túl a jó közérzetet érdemes kiemelni. A tapasztalatok szerint heti egyszeri szaunázás nagyjából egy hétre fejti ki a hatását, és a rendszeres használat hosszú távon véd például a felsőlégúti megbetegedések ellen is.

Finn szauna otthonra

Ma már nem kell kimozdulni otthonról egy wellness élményért, hiszen hagyományos alapanyagból készült finn szauna kabinok, valamint prémium minőségű design szaunák egyaránt megtalálhatók a piacon. A kályhákba épített hőérzékelőkkel használat közben is egyszerűen szabályozható a kívánt hőmérséklet.

Finn szauna áramfogyasztása

A finn szauna áramigénye a kályhától függ: 5 kW-ig elegendő 1 fázisú 220 V-os hálózat, 32 A-es biztosítékkal. 5 kW felett 3 fázisú hálózat szükséges. Az adatok tájékoztató jellegűek, és minden esetben szakember véleményét kell kérni, mivel a teljes hálózat megbízhatósága (például a vezetékek a falban) is szükséges.

 

Top