You are here
Home > Medence >

Szabadtéri uszodák téliesítése

szabadtéri uszoda

A kültéri medencék nem megfelelő átteleltetése nagyban befolyásolhatja mind a medenceszerkezet, mind a gépészet élettartamát, esetleg komoly meghibásodásokat okozhat. Különösen vasbeton szerkezetű és csempe burkolatú medencéknél kell nagy gondot fordítani a téliesítésre. Ellenkező esetben a medencék burkolatánál a következő károsodások keletkezhetnek:

  • A kerámia burkolatú medencéknél az egyes elemek közötti hézagok (fugák), cement vagy ragasztó alapú anyaga kifagyhat. Az anyagban megmaradó vízcseppek térfogatát a fagy növeli és repeszti a hézagot.
  • A fóliás burkolatú medencéknél a fólia élettartama jelentősen csökkenhet, mivel a fólia pórusaiba beszivárgó vízbuborékok megfagynak és roncsolják a szerkezetet. A fény közvetlen UV sugárzása a fólia elszíneződését eredményezi.
  • A műanyag szerkezetű medencéknél hasonló kedvezőtlen jelenségek keletkezhetnek, mint a fóliás medencéknél.
  • A festékrétegekkel védett medencéknél a műanyag festékréteg pórusaiba vagy a hajszálrepedésekbe beszivárgó vízbuborékok megfagynak és roncsolják a festékréteget. A fény közvetlen UV sugárzása a festékréteg elszíneződését okozhatja.

A medence szerkezete és burkolata legjobban akkor védhető meg, ha a medencéből a víz télen sincs leengedve. A vízfelszín kb. 10-20 cm vastagságban megfagy. A medence falaira belülről ható nyomás ún. fagytestekkel nyelhető el. Ezek a műanyag, súlyozott tartályok 20-30 cm mélységben bemerülnek a vízbe, így a jég teljes keresztmetszetében felveszik a nyomást.

A medencében hónapokig álló vízből kiváló vízkő tavasszal nehezen távolítható el, így szükséges téliesítő vegyszerek adagolása, melyek csökkentik a vízkőkiválási hajlamot, algagátló hatóanyaguk révén megakadályozzák a letakart medencében az algák szaporodását, megkönnyítve ezzel a tavaszi takarítást.

Top