You are here
Home > Szobanövények >

Az orchidea számára sem kedvező a túlfűtött száraz lakás

orchidea

Az orchidea az egyik legnépszerűbb virágajándék, gyakran láthatjuk az ablakokban, ablakkeretekben sorakozni. Azonban az olyan trópusi növények, mint az orchidea számára a hideg és a fűtési szezon száraz, meleg levegő végzetes is lehet. Viszont számos apró trükkel ellensúlyozhatjuk, például ha a különböző fajokat lehetőség szerint a lakás más-más tájolású helyén neveljük.

Az orchidea fajok számos fajtája ismert, a gondozási igényüket a származási helyük is nagyban befolyásolja. A hazai otthonokban általában a lepkeorchidea gyakori, amelynek nemcsak az ára kedvezőbb, de kevésbé állítja kihívás elé a gazdáját. Az orchideák gondozása, és virágzásra ösztönzése nem egyszerű feladat, mint a trópusi növények általában nagy pára és fényigényüket kell egész évben kielégíteni, amelynek különösen a fűtéssel járó időszakban nehéz eleget tenni.

Az orchideák igen kedvelik a hűvösebb levegőt és a magas páratartalmat. Ennek oka, hogy egyes fajták eredeti élőhelye a trópusi magashegységek, így a mérsékelt égövi helyeken, ahol több hónapon át fényszegény és alacsony páratartalom jellemző.

orchidea

Megfelelő körülmények esetén – fűtetlen, nagyjából 10-15 Celsius fokos hőmérsékleten, de napfényben gazdag helyen tárolva télen hozza a gyönyörű virágait. Ezen feltételek biztosítása sok kertbarát számára nem áll fenn, kevesen rendelkeznek télikerthez hasonló feltételekkel. Télen az orchideának csak igen minimális öntözésre, havonta 2-3 alkalommal, illetve kéthavonta  egyszer tápoldatozásra van igénye. A száraz levegőjű lakásokba kitűnő ötlet a florárium, vagy a palackkert, amely még a kezdő kertészek számára sem bonyolult.

Tippek téli szezonban az orchidea ápolására és az elhelyezésre

Az orchideák egyértelműen jelzik a nem megfelelő tartást: hullani, vagy sárgulni kezdenek a levelek, de a felkopaszodás és a takácsatkák megjelenése is az élettani problémákra utal.

Általánosságban négy dologra kell figyelni: megfelelő hőmérséklet, fény, páratartalom, és huzatmentesség.

A megfelelő hőmérsékletet, és fényviszonyokat akkor tudjuk biztosítani, ha huzatmentes napfényes helyre állítjuk, ahol a hőmérséklet 10-15 Celsius foknál nem kevesebb. Télen különösen fontos a szellőztetés, azonban a beáramló hideg levegőre nagyon érzékeny. A környezetét rendszeresen párásítsuk, a trópusi növények számára ideális a mini trópusi üvegház, a florárium.

Egyes fajok csak jól szellőző ültetőkéregben, speciális átlátszó cserépben nevelhetők. Ezeket sose ültessük át virágföldbe. Az északi tájolású ablakokat kedvelik a Phalaenopsis, és a Paphiopedium orchidea fajok, míg a Dendrobium, a Cymbidium, és a Cattleya fajok számára a déli tájolású ablakok ideálisak.

(Forrás:Édenkert.hu)

Ez is érdekelheti!
Korallvirág gondozása

Top