You are here

Burkolás terrakotta lapokkal

Burkolás terrakotta lapokkal

A beltéri padlóburkoló anyagok közül talán a terrakotta minősül a legmelegebbnek. Egyedi kialakításánál és anyagánál fogva, levegőbuborékainak köszönhetően jóval magasabb a hőszigetelő képessége, mint a hagyományos járólapoknak, vagy a parkettának. Az általánosan elterjedt tendencia azt mutatja, hogy az otthonok nagy részében a konyhában kerül beépítésre, de természetesen egyedi döntés, ki, melyik helységben látná szívesen a narancsos színű padlóburkolót. Miként a falfestés területén, úgy a talaj burkolásakor is rendkívül meleg, otthonos hatást kelt e színvilág.

A szakemberek egyedül fürdőszobai használatra nem javasolják a terrakotta járólapot, mert könnyen megszívja magát vízzel, és lássuk be, nedvességből a fürdőszobában bőven akad. További hátránya az anyagnak, hogy viszonylag könnyen kopik, így előszobába nem feltétlenül ajánlott. Az viszont tény, hogy még kopottan is meg van az a varázsa, mintha egy rusztikus stílusban kialakított helységbe lépnénk.

Lefektetése a hagyományos járólapokhoz hasonlóan történik, ám anyagából adódóan némileg több körültekintést igényel. Az aljzatkiegyenlítés után történik a speciális ragasztóanyag felvitele, melyet viszonylag vastag rétegben simítsunk el, majd helyezzük rá a terrakotta lapokat. A csempézésnél használatos műanyag elválasztók nyújtanak segítséget itt is a fugázáshoz szükséges rések egyenletes kialakításához.

Az előzőekben már említett buborékokkal rendelkező terrakotta lapok lefektetésekor gumikalapács segítségével ütögessük a ragasztóanyagba az elemeket, miközben folyamatosan figyeljük, hogy vízszintesen kerültek-e azok lefektetésre. A száradás utáni fugázást követően töröljük át a felületet, és a későbbi használat során ápoljuk rendszeresen az előírt anyagokkal, hogy megőrizze fényét és természetes hatását.

Top