You are here
Home > Bútor >

Mi az a krétafesték és miért a legjobb választás, ha bútorfelújításba kezdesz?

bútorfesték

Az első és legfontosabb, hogy eloszlassunk egy gyakori tévhitet, miszerint a krétafesték krétával írható, táblára való festék. Az utóbbi becsületes neve a táblafesték, a krétafesték egészen más, némi köze azonban mégis van a krétához. Sokszor hívják chalk paint-nek is, ennek a tükörfordítása a krétafesték.

De mi köze van a krétafestéknek a krétához?

Jöjjön egy kis kémia: minden festék áll pigmentből – ez adja a festékünk színét -, kötőanyagból, ami a felülethez való tapadást biztosítja, és töltőanyagból. A töltőanyag adja a festék tömegét, tehát könnyen elérhető anyagnak kell lennie, ami nem zavarja a rendszert, sőt sok esetben előnyös tulajdonsággal ruházza fel azt. Itt jön a trükk: a töltőanyag jelen esetben a kalcium karbonát.

De mi is az a kalcium karbonát?  

A kalcium karbonát legismertebb kőzete a mészkő, amelynek egy változatából készül a táblakréta. Itt jutunk vissza oda, hogy a táblakréta és a krétafesték egyik alapanyaga gyakorlatilag ugyanaz. Mondhatnánk úgy is, a végletekig leegyszerűsítve, hogy a krétafesték tényleg krétából van, de azért senki ne próbáljon meg belőle házilag krétafestéket előállítani, mert felrobbanni ugyan nem fog, de nem biztos, hogy a kívánt végeredményt kapja.

A kalcium karbonát tehát a krétafesték egyik alapanyaga, mely biztosítja a krétafesték számunka előnyös tulajdonságait, nézzük sorra melyek ezek:

  • matt felületet képez
  • könnyen csiszolható
  • szépen fed
  • sűrű, tejfölszerű állagú.

 Ezek az előnyös tulajdonságok azok, ami miatt mára az egész világ rajong a krétafestékért, és amiért az elsőszámú választás, ha bútorfelújításba kezdünk.

Beszéljünk kicsit a bútorfestésről …

A bútorfestési láz valamikor a 2000-es évek elején úgy indult, hogy gyakorlatilag minden bútort, amit csak lehetett fehérre festettünk. Ez a vonal még most is tartja magát, hiszen a fehér szín mindenhez passzol, kellemesen „deríti”, bevilágítja a teret.

A krétafesték azonban ennél több, az ezzel történő bútorfelújítás nem csak egy praktikus, és szükséges választás,  stílussá nőtte ki magát, a vintage, shabby chic és a retro vagy akár modern bútoroknak egyformán jól áll, sőt mára már szintet lépett, nem csak ezeket a stílusokat lehet megidézni a krétafesték segítségével, hanem a bútorok újra értelmezésében is elsőszámú segítségünk lehet.

miazakretafestek 3

A chalk paint megalkotója Annie Sloan lényegében ezért hívta életre ezt a festéket, hogy bátran kísérletezzünk a színekkel, stílusokkal, ne féljünk a merészebb árnyalatoktól, a meglepő kombinációktól. Ki mondta például, hogy egy antik konzolasztal nem lehet barackvirág, betonszürke vagy borostyánzöld színű…vagy akár ezeknek kombinációja?

És ha már kísérletezés: a krétafesték állagának köszönhetően tökéletesen alkalmas arra, hogy ne csak új színekben, hanem akár mintákban is gondolkozzunk. Ehhez csak egy stencilre, ragasztószalagra és szivacsra van szükség. Ha megfelelően rögzítettük a stencilt, egészen vékonyan, ütögető mozdulatokkal visszük fel a festéket, nem fog a festék a stencil alá folyni, gyönyörű, kontúros mintákkal díszíthetjük bútorainkat. Az így alkotott mintákat természetesen vissza is csiszolhatjuk, ezzel további antik hatást kölcsönözve bútorunknak.

A másik nagy előnye a krétafestéknek, hogy egyszerű, könnyen kezelhető. A megtisztított felületre azonnal kenhető, nem szükséges a bútort előtte kezelni, csiszolni. A festék jól fed, ecsetnyommentesen terül, könnyen szárad, száradás után csiszolható, ezzel létrehozhatunk patinás, vintage hatású bútorokat.

A festést követően ajánlott a felületet wax-al kezelni (Printex WAX01), vagy lakkozni (Printex Acryl Lakk). Wax esetén egy ronggyal, körkörös mozdulatokkal felhordva zárhatjuk le a festéket, a lakkot pedig célszerű ecsettel, vagy szórással felvinni, így megvédve a felújított bútort az esetleges karcolásoktól, sérülésektől, valamint biztosítva, hogy az könnyen tisztítható maradjon. A wax selyemfényű, míg a lakk fényes felületet ad, gondoljuk tehát át melyik illik jobban a kész bútorhoz.

miazakretafestek 1

A rendrakást sem kell túlgondolni, bútorfelújítás után, mivel a krétafesték egy vizes bázisú festék, így nem büdös, és használat után az eszközök könnyen elmoshatók vízzel.

Én mindenkit bíztatnék, hogy még most tavasszal bátran vágjon bele a bútorfelújításba, válogasson például a kreativfestek.hu webáruházban kapható magyar gyártótól megvásárolható prémium krétafestékek közül.

A krétafestékkel nem lehet mellényúlni, a leggyorsabb, legegyszerűbb módja annak, hogy a régi megunt, esetleg kopott bútorainkat látványosan és egyszerűen újraértelmezzük és picit megújítsuk környezetünket!

Top