You are here
Home > Bútor >

Beltéri fabútorok tisztítása és ápolása: 3 jó tanács fabútor tulajdonosoknak

fabútorok tisztítása

Ma már sokan választanak otthonukba modern bútorokat a klasszikus és természetes tömörfa bútorok helyett. Ennek többek között az az oka, hogy ezek valamivel olcsóbbak, könnyebb a súlyuk, hiszen elemekből összerakhatók és nem igényelnek különösebb karbantartást. Egy természetes tömörfából készült bútor kinézete, illata és nem utolsó sorban időtállósága azonban nem felülmúlható. Ezeket a darabokat viszont ápolni kell, hogy minél tovább esztétikus és strapabíró darabjai lehessenek otthonunknak. Cikkünkben adunk néhány jó tanácsot azoknak, akik a természetes fából készült bútorokat választották otthonuk berendezésére.

Külső hatások elleni védelem

A valódi fabútorok -, amilyen az AMI bútorok webáruházban is kaphatók – állapota és akár színe is változhat attól függően, hogy milyen külső hatások érik. Igyekezzünk éppen ezért az ártó hatásokat megelőzni. Ilyen például a tűző nap, aminek hatására az anyag színe fakulhat. Emellett figyeljünk oda, hogy ne tartsuk a bútorokat dohos, párás környezetben, azaz garázsban vagy más melléképületben. A fa egy érzékeny anyag, ami a párától, víztől felhólyagosodhat. Éppen ezért óvjuk a nedvességtől is. Ha asztalról beszélünk, a poharak alá használjunk poháralátétet és ügyeljünk, hogy ha véletlen víz kerül rá, azonnal letöröljük. A magas hőtől a fabútorok kiszáradhatnak, ami a fa elgörbülését okozhatja, így kandalló vagy radiátor közelében sincs a legjobb helyen.

A fa lélegzik

Attól még, hogy a fa bútor formát öltött még él. Ez pedig azt jelenti, hogy hagynunk kell lélegezni. Mikor először viszed haza új bútorodat, az első pár hétben ne tegyél rá semmit. Hagyd, hogy megszokja a lakásodban lévő körülményeket, hőmérsékletet, páratartalmat. Szintén jó példa ehhez a faasztal. Pár hét elteltével már tehetsz rá terítőt, de igyekezz olyan anyagot választani, ami légáteresztő, hiszen alatta a fa továbbra is lélegezni szeretne. Így kerülheted el, hogy állapota vagy színe megváltozzon, esetleg korhadásnak induljon.

Tisztítás, takarítás

Ezeknek a bútoroknak a tisztításához fontos, hogy egy természetes anyagból készült kefét vagy száraz pamutrongyot használjunk. Ezekkel óvatosan letörölhetjük a fabútorokról a port, majd egy vizes-szappanos, de jól kifacsart szivaccsal takarítsuk le róla a szennyeződést. Ügyeljünk rá, hogy ezután egy száraz ronggyal is áttöröljük, nehogy vizes maradjon az anyag. Egyes fabútorok szeretik, ha rendszeresen átkenjünk természetes olajjal a felületüket. Ez lehet kókusz-, vagy olívaolaj, vagy bármilyen természetes bio olaj. Arról, hogy bútorunk bekenhető-e olajjal, mindenképp tájékozódjunk a gyártónál vagy forgalmazónál!

Top