You are here
Home > Bútor >

Hogyan válasszunk ágyat?

ágy

Egy otthonban legyen szó kicsi lakásról vagy egy tágas házról az ágy az egyik, talán a legfontosabb bútor, hiszen életünk felét alvással töltjük. Ma már számtalan variáció van és a gyártók minden igényt kielégítő kényelmes, ugyanakkor tetszetős megoldásokkal rukkoltak elő.

Szempontok a megfelelő ágy kiválasztásához

Mindenki számára közismert, hogy például nyaraláskor hiába gyönyörű a táj, ideálisak a körülmények, ha a szálláson kényelmetlen ágyban kell feküdni, az nagyon rányomja a bélyegét a hangulatunkra, hiszen másnap sajgó végtagokkal elgyötörten ébredhetünk. Ha a fekhely nem kényelmes, azt a testünk fájdalommal jelzi, éjjel gyakran felébredünk, forgolódunk, az izmok megfeszülnek. Míg ideális esetben éjszaka az izmaink ellazulnak, és egy kényelmes ágy a gerinc különböző görbületeit simítja alá. Az ágy kiválasztását befolyásolja a hálószoba méretén (és stílusán túl) a használójának magassága és súlya is, de azt is érdemes számításba venni, hogy a fekhelyet egyedül birtokoljuk, vagy mással is megosztjuk. Az egyszemélyes ágyak mérete általában 90 x 200 cm, a kétszemélyesek 180 x 200 cm, a 140 x 200 cm-es ágyak két fő számára inkább csak alkalmankénti alvásra kényelmesek.

Hálószobai ágyak

Az otthon legfontosabb bútordarabja az ágy, hiszen életünk felét fekvő helyzetben alvással töltjük, ezért közel sem mindegy, hogy milyen körülmények között hajtjuk álomra a fejünket és töltődünk fel a másnapra. Alapvető, hogy kényelmes legyen, és megfeleljen az igényeinknek, másrészt legyen tetszetős és illeszkedjen az otthon, a hálószoba stílusához. Hasonlóan más bútorokhoz a hálószobai ágyak is sokat fejlődtek, számos ágymodell kapható, amelyek tökéletesen kielégítik a fő funkciójukat, ugyanakkor a mindennapi működést elősegítő kiegészítő opciókkal is rendelkeznek.

ágyak

Többfunkciós bútorok kis lakásban

Ma már egyre többen laknak  stúdió apartmanban, de a 20 m2-nél kisebb lakások sem ritkák. Ezekben szinte minden cm2-nyi helyet okosan kell kihasználni, hiszen minden tevékenység egyetlen területen zajlik. Körültekintően kell a bútorokat kiválasztani, hogy minden szükséges darab elférjen, ami az alváshoz, az étkezéshez, főzéshez szükséges, és nem árt, ha marad szabad terület a kikapcsolódásra is.

Kanapéágyak

Nem véletlenül népszerűek az olyan többfunkciós bútordarabok, mint a kanapéágyak, amelyek a napszaktól, és az igényeinktől függően könnyen kényelmes ággyá átalakíthatók. Ha pedig még alul tárolókkal is rendelkeznek, azzal rengeteg szabad helyet nyerhetünk.

Szekrényágyak

Kedveltek az összecsukható szekrényágyak, amelyek akár egyetlen ujjmozdulattal nyithatók és zárhatók, és a beépített mechanizmus megakadályozza, hogy az ágy magától kinyíljon. A szekrényágyak többféle méretben is kaphatók, így a felhasználói igény szerint 90, 120, és 140 cm-es matracokkal egészíthetők ki.

Galéria ágyak

Nagy belmagasságú lakásokban ideális megoldás a galéria, amellyel rögtön megduplázható a rendelkezésre álló alapterület, és emellett úgy alakítható ki a tér, hogy ne legyen túlzsúfolt sem. A tetőtéri beépítésénél gyakran kerül a hálószoba a tetőérbe. A galéria ágy, magas ágy a beépített szekrényekkel, tárolókkal nem csak praktikus, de egyedi stílusban alakítható ki. Az ágy alatti tároló részben rengeteg lehetőség nyílik, amelyet kár lenne nem kihasználni: nemcsak az éppen nem használt szezonális ruháinkat helyezhetjük el, de akár egy használaton kívüli vendégmatrac tárolására is ideális.

Emeletes ágyak, gyerek és ifjúsági ágyak

Általában a gyerekszobát legalább három alkalommal bútorozzuk át, születésekor, majd amikor iskolás lesz, és akkor, amikor a gyermek kamaszodik. Gyermekszobába, kamaszgyerek szobájába is számos variáció közül választhatunk, ezek a modellek nemcsak biztonságos alvást biztosítanak, de a különböző szekrényekkel, asztalokkal és polcokkal minden igényt kielégítenek, amelyre a gyerek növekedésével szükség lehet.

Ma már ágyakból is hatalmas a választék, egy minőségi ágy árát nagyban befolyásolja a mérete és a felhasznált anyag minősége, fajtája. Ágy vásárlásánál érdemes hosszú távon gondolkodni, mivel igaz hogy a prémium ágyakért többet kell fizetni, viszont az alváshoz a szokásosnál nagyobb kényelmet nyújtanak. Az is fontos szempont, hogy az ágyhoz felhasznált prémium anyagok megnövelik az ágy teherbírását és a várható élettartamát is meghosszabbítják.

A jó ajánlatokért érdemes a https://www.butor-mirjan24.hu oldalát felkeresni, ahol pár kattintással megvásárolhatjuk a számunkra leginkább megfelelő bútordarabot.

Top