You are here
Home > Lakberendezés >

Mesterséges növények a belső térben – hogyan rendezzük el őket?

művirág

Ha a művirágok gondolatáról csak a giccses temetői “művészet” jut eszedbe, akkor valószínűleg picit lemaradtál. Valójában a soha el nem hervadó növények a világ minden táján meghódították már a belső tereket. De hogyan válasszuk ki a megfelelő műnövényt a lakásba vagy az irodába?

Mesterséges pompa

Azok az idők, amikor a műnövények a rossz ízlés jelei voltak, végleg elmúltak. Mostantól nyugodtan lehet művirágokkal teli lakásod – senki sem fogja megkérdőjelezni a dekorációs képességeidet. Az ilyen növények kivitelezése messze elmarad azoktól az olcsó és irreális növényektől, amelyeket még mindig találni az ócskapiacokon. A kiváló minőségű művirágokról valószínűleg nem is fogod tudni megállapítani, hogy csak puha műanyag és textil kombinációjáról van szó, nem pedig a természet alkotásáról.

Váza és edény

Most talán arra gondolsz, hogy biztosan vannak szabályok arra vonatkozóan, hogyan lehet a mesterséges növényeket feltűnésmentesen beépíteni a belső térbe. Az élettelen növények előnye azonban az, hogy megkülönböztethetetlenek az élő növényektől, így úgy kell kezelni őket, mint bármely más növényt. Könnyen találhatunk vágott virágokat utánzó darabokat, valamint teljesnek tűnő szobanövényeket cserépben. Így akár egy vázatulipán is díszítheti az asztalt, és egy egy méter magas fikusz is könnyen uralhatja a szoba egyik sarkát.

Miért érdemes mesterséges növényeket vásárolni?

Ha az élő virágok szerelmese vagy, akkor lehet, hogy foggal-körömmel ellenállsz még a művirágok gondolatának is. A műnövényeket azonban nem kell öntözni, nem támadják meg őket a kártevők, nem égeti meg őket a nap vagy a helytelenül adagolt műtrágya. Valójában az egyetlen karbantartásuk az időnkénti zuhanyozás a por eltávolítása. A műfüveket vagy vágott növényeket például különösen az allergiások, a szobanövényeket pedig a nem kívánt háziállatok vagy kisgyermekek tulajdonosai értékelik különösen. A legnagyobb előnye, hogy a műnövények kis gondoskodással több évig megőrizhetik eredeti megjelenésüket.

Vedd át az irányítást az egész tér felett

Mint már említettük, a mesterséges növények választéka széles. Ezért ne félj kombinálni a valódi cserepes szobanövények másolatait a művi vágott növények feltűnőbb csokraival. Egy magas váza műfüvekkel vagy ágakkal, például virágzó hortenziákkal együtt szintén kiemelkedhetnek a térből. De felejtsd el a szemet bántó, szocialista kinézetű, műanyag tartókban elhelyezett kúszónövényeket; mindig ügyelj a növények minőségi kivitelezésére, és használd ki az egyéb aktuális trendeket, például az öntött betonból vagy üvegből készült cserepeket.

A mesterséges növények alternatívái

Mégsem tetszik a műanyag növények gondolata? Talán egy természetesebb megoldás, amely ugyanakkor nagyon modern is, tetszeni fog. A szárított növények ugyanolyan jó szolgálatot tesznek, mint a műnövények. A szárított füvek vagy ágak például hosszú élettartamú dekorációk, amelyek garantáltan feldobnak bármilyen teret. De vigyázz, hogy a szárított növényeid ne váljanak porfogókká. A mesterséges növényekkel ellentétben ezeket egy bizonyos idő után ki kell cserélni, mivel a port nem lehet róluk egyszerűen lemosni.

A fotó forrása:
SmLyubov / Shutterstock.com

Top