You are here
Home > Szabadidő >

Hogyan növelhető a bátorság és miért fontos ez?

bátorság

A bátorságot, mint tulajdonságot sokan úgy azonosítják, mint félelem nélkül élni, ennél azonban valamelyest összetettebb a helyzet.

A félelem mindannyiunkban jelen van kisebb és nagyobb mértékben, és eltérő dolgok válthatják ki, viszont az, hogy ki hogyan néz ezekkel a félelmekkel szembe, már elsősorban a bátorság határozza meg. A félelem hamar eluralkodhat a mindennapjainkon az egészen apró döntésektől kezdve a valóban meghatározó eseményekig, ami hosszú távon oda vezet, hogy nem leszünk képesek a legjobb életünket élni. Ez persze kihatással tud lenni az élet minden területére: párkapcsolatra, karrierre és még a saját magunkról alkotott képre is. A bátorság mindenki életében jelen lehet kellő gyakorlással, így még akkor sem kell lemondanunk róla, ha eddig nagyon sok dologtól szorongtunk. Néhány gyakorlattal és szemléletbéli változtatással elindulhatsz azon az úton, amelyen haladva megszülethet a bátrabb önmagad!

Amellett, hogy tisztában légy azokkal a dolgokkal, amelyek nem tartoznak az erősségeid közé, a bátorság felé vezető legfontosabb lépés ezeknek a tényezőknek az elfogadása. Teljesen rendben van az, ha valamiben nem vagy elég jó és ezt belátod, illetve még mások tudtára is adod. Ez a fajta nyílt szembenézés magaddal elfogadóbbá tesz majd, segít jobban megérteni az érzéseidet, és bátrabban leszel képes szembenézni velük.

Bátorság és stressz

Sok esetben nem is annyira a bátorság hiánya, sokkal inkább a megnövekedett stressz vezet oda, hogy félünk és szorongunk, éppen ezért különösen fontos arra törekedni, hogy ezen a helyzeten javítsunk. Ehhez állandó jelenlétre és belső nyugalomra van szükség, amely különböző módokon valósítható meg, például meditációval. A kevesebb stressz rengeteg mentális energiát felszabadít ahhoz, hogy a számunkra leginkább megfelelő módon cselekedjünk minden egyes nap.

A félelem egyben lehetőség is arra, hogy bátran cselekedjünk. Az igaz, hogy vannak emberek, akik könnyebben tanúsítanak bátorságot bizonyos helyzetekben, de ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy egy velünk született tulajdonságról lenne szó. Érdemes úgy tekinteni a bátorságra, mint egyfajta izomra, amit kellő gyakorlattal megerősíthetsz. Minél többet vagy képes kimozdulni a komfortzónádból, annál nagyobb önbizalomra tehetsz szert, illetve jöhetsz rá arra, hogy a dolog, amitől féltél, valójában nem is volt annyira szörnyű.

Persze nem csak a gyengeségeid, hanem az erősséged is fontos szerepet játszanak abban, hogy bátrabban élhess, ezekkel azonban ugyanúgy fontos tisztában lenned. Tudni, hogy miben vagy jó, önbizalmat adhat és segíthet, hogy nagyobb lendülettel vágj neki az új kihívásoknak.

Bátornak lenni egy helyzetben annyit jelent, mint úgy cselekedni, hogy azzal a valódi énünk maradéktalanul elégedett. Ehhez azonban nem csak pillanatnyi fellángolásokra van szükség, hanem egy folyamatos belső állapotra, amely tudatos gyakorlással hozható létre, míg egy idő után természetessé válik. A bátorság tehát elsősorban egy belülről érkező érzés, amely az élet minden területén pozitív hatást gyakorol, legyen szó a professzionális vagy a személyes életünkről.

A valódi bátorságról a Semmittevés Podcast kapcsolódó adásában hallhatsz ezen a linken: https://semmitteves.hu/16-batorsag/

Top