You are here
Home > Hőszigetelés >

Spóroljon energiatakarékos, könnyűszerkezetes házakkal

hőszigetelés

A folyamatosan növekvő energia árak árnyékában egyre jobban felértékelődik otthonunk energia igénye. Hatékony hőszigeteléssel, megújuló energia használatával jelentősen csökkenthetjük otthonunk energiafogyasztását. Így kevésbé függünk majd az elszabadult piaci energia áraktól.

Ebben a cikkben szeretnénk bemutatni a Taksony H-BEK csapatát, akik energiatakarékos könnyűszerkezetes házak tervezésére és kivitelezésére specializálódtak.

Mitől energiatakarékos egy könnyűszerkezetes ház?

A válasz, mint minden épület esetében, a falak és födém hőszigetelésében rejlik. Minél jobb egy ház falainak hőszigetelő képessége, azaz minél alacsonyabb a hő átbocsátási mértéke, annál kevesebb energia kell a hűtéséhez, valamint fűtéséhez.

Az elektromos berendezéseknél megszokott A+ jelölések az épületek esetében is megtalálhatóak, JJ-től egészen AA++-ig.

Az alábbi táblázat leírja az egyes besorolások jelentését:

Besorolás, Százalékos viszony (%), Minőségi osztályának szöveges jellemzése

AA++ <40% Minimális energiaigényű

AA+ 40-60% Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú

AA 61-80% Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb

BB 81-100% Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő

CC 101-130% Korszerű

DD 131-160% Korszerűt megközelítő

EE 161-200% Átlagosnál jobb

FF 201-250% Átlagos

GG 251-310% Átlagot megközelítő

HH 311-400% Gyenge

II 401-500% Rossz

JJ >500% Kiemelkedően rossz

Forrás: faga.hu

A százalékos oszlopban azt látjuk, hogy arányaiban mekkora energiaigénye van az adott besorolásnak 100%-hoz képest. A 100%, azaz a BB a jogszabályoknak megfelelő becsült energiafogyasztási érték.

Látható, hogy egy átlagos (FF) energetikai besorolással rendelkező épület 200-250%-kal, azaz nagyjából két- két és félszeres energiát igényel egy energetikailag megfelelő, ugyanazon paraméterekkel rendelkező házhoz képest.

A legtöbb, napjainkban átadott ház BB besorolást kap, ami nagyon jónak számít. Igény szerint a Taksony H-BEK AA++ energetikai besorolású házakat is épít megrendelői számára.

energiatakarékos ház

Azért volt fontos ilyen részletesen kifejteni az energetikai besorolást, hogy megértse, milyen óriási különbségek vannak az energiaigények között.

Még egy fontos paramétert ismernie kell, hogy lássa, milyen minimális energiaigénnyel rendelkeznek a könnyűszerkezetes házak. Ez a paraméter a hőátbocsátási tényező, amelyeket a falak esetében mérünk.

Az AA++ minősítésű épületek esetében a határérték 0,24 W/m²K. Az általunk épített könnyűszerkezetes házak főfalainak hőátbocsátási tényezője 0,11-0,15 W/m²K!

Ha a fenti adatokhoz hozzávesszük, hogy a falakon távozik a hő 35-40%-a, míg a tetőn és a nyílászárókon ”csupán” 20-25%, látható, hogy milyen kiugróan hatékony energetikailag egy könnyűszerkezetes ház.

Napelemes rendszerrel támogatva

A Taksony H-BEK csapata nem csak a leghatékonyabb hő- és hangszigeteléssel látja el az általuk épített otthonokat, hanem egy 6kW-os napelemes rendszerrel is támogatja az energiahatékonyság maximalizálását.

Minden tervben és árban szerepel a napelemes rendszer.

hőszigetelt ház

És hogy mire elég ez a 6kW-os napelemes rendszer?

A 6 kW-os napelemrendszer a H-BEK rendszerből épített alacsony energiaigényű épületek esetén, kb. 100m2-rel és 4 fővel kalkulálva elegendő energiát biztosít az elektromos fűtés és a használati melegvíz szükségletére és ezek mellett még az egyéb fogyasztókra is marad némi tartalék.

Természetesen minden otthonban eltérő mennyiségű elektromos eszköz található, és a felhasználási szokások is mások, de viszonyításként egy átlagos 4 fős család energia igényét lefedi egy kb. 8 kW-os rendszer.

Elsőre soknak tűnhet, ha valaki gázt használt fűtésre, melegvízre és főzésre és csak az egyéb áram fogyasztókkal kalkulál, de ezzel lefedhetünk minden fogyasztót (fűtés, főzés, melegvíz stb) és csak a vízdíj marad rezsinek.

Mennyivel drágább egy energiatakarékos könnyűszerkezetes ház?

Ha most azt mondanánk, hogy olcsóbb, de igényektől függően maximum ugyanannyi, mint egy átlagos tégla ház, meglepődne?

Pedig így van!

Egy 60 m2-es ház, napelemes rendszerrel a Taksony H-BEK-nél már 30.400.000 Ft-tól elérhető.

Viszonyításként egy magas műszaki tartalmú tégla építésű, 60 m2-es ház ára nagyságrendileg 29.5 – 32 millió forintba kerülnek, napelemes rendszer nélkül.

házépítés

Összességében a mai energiaárak mellett költséghatékonyabb lehet otthona, ha könnyűszerkezetes technológiával épül. Az energiahatékonyság nem jelent többletköltséget az építkezés során, ráadásul gyorsabban felépülhet otthona.

Ha építkezni szeretne, mindenképp érdemes megfontolni, a könnyűszerkezetes házakban rejlő lehetőségeket.

Top