You are here
Home > Otthon >

Gáz főzőlapok tisztítása

gaz fozolap

Amikor veszünk valami szépet, valami újat, azt szeretnénk, ha sokáig ugyanolyan jó állapotban maradjanak, mint amikor megvásároltuk azokat. Ehhez hozzátartozik a megfelelő tisztítás.

A gáz főzőlapokra a használatuk során óhatatlanul ételszennyeződések kerülnek. Ezek eltávolítása alapvetően fontos, mert vagy rászáradnak, vagy rosszabb esetben rá is égnek a gázégőkre, fedőlapjukra, az edénytartókra és még az alaplapra is. A zománcozott részekről meleg vízzel és mosogatószerrel könnyű eltávolítani a friss ételmaradékokat. A makacsabb szennyeződésekhez használjunk karcmentes súrolószert, vagy kis felmelegítés után rászórt sütőporral ledörzsölhetők. Ha foltosodást észlelünk a zománcozott felületeken, azt sóval megszórva nedvesen keféljük, vagy töröljük le.

A rozsdamentes acélról csak e célra alkalmas tisztítószerrel, áztatás után távolítsuk el a szennyeződést. Ezt a szert használjuk az égőfejek fényezett burkolataihoz is, de a nyílásokat, a szikragyújtót és az égésbiztosítót is alaposan takarítsuk le, különben ezek nem fognak rendeltetésszerűen működni. A dörzsi használata tilos, mert mikrokarcokat okoz a zománc és az acél felületeken is. Helyette puha textíliát és karcmentes súrolószert használjunk. A tisztítás közben el kell kerülni, hogy a víz a lap alá folyjon.

Figyelni kell közben arra, hogy a főzőlap felülete, különösen az égők környezetében megfelelően tiszta legyen. Ez lényeges, mivel a készülék normális használata közben az égőalj és az égő burkolata közötti résben lerakódó szennyeződés rontja a gázkeverék lángjának minőségét.

A katalitikus bevonattal ellátott égőfej felületeit se mulasszuk el megtisztítani mosogatószerrel, ám a foltosodásukat már semmiféle tisztítószerrel nem tudjuk eltüntetni. Sajnos az ilyen bevonatnak ez a sajátossága. A vastagabb szennyeződések viszont leégnek róluk, csak a hamujukat kell letörölni a felületükről. A letisztított felületeket mindig töröljük át tiszta és száraz textíliával, mert a tisztítószer maradványait csak így lehet eltüntetni, és a felületek csak így lesznek újra csillogóak. Megfelelő odafigyeléssel, tisztítással még sokáig élvezhetjük főzőlapunk újszerűségét.

Top