You are here
Home > Kert >

Kardvirág

A kardvirág (Gladiolus) nevét a római rövid kardról (leginkább a gladiátorok használták) kapta. A nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó évelő, hagymás növény, amelynek több mint 200 faja van, melynek többsége Dél-Afrikában található. Nálunk két faja őshonos. Mocsári kardvirág (Gladiolus palustris) – fokozottan védett faj és a réti kardvirág (Gladiolus imricatus).

Kerek, részarányos gumókból nő a növény, melynek hagymája barnás, rostos hártyák több rétegébe burkolózik. A levelek erezete párhuzamos, kard alakú, hosszanti barázdált. Az illatos füzérvirágzatok nagyok és egyoldalúak. Nem vagy csak részben télállóak.

kardvirág

Kardvirág gondozása

Napos fekvést és homokos, tápanyagban gazdag, de jó vízelvezetésű talajt kíván. Közepes öntözést igényel, főleg ültetés utáni időszakban. Nagy fényigényű növény.

Kardvirág szaporítása

Fiókhagymáról vagy magról szaporíthatjuk a kardvirágot. Az első fagyok előtt ki kell ásni és fagymentes, levegős, hűvös, száraz helyre kell vinni. Tavasszal (főleg áprilisban) kb. 10 cm mélyre ültessük szabadföldbe és ezután 2-3 hónap múlva virágzik.

Top