You are here
Home > Hőszigetelés >

Mire jó a tető hőszigetelése? Mire nem?

A hőszigetelés manapság egy nagyon felkapott témának számít, ami az energiaárakat elnézve nem is véletlen, egy területtel azonban viszonylag kevesen foglalkoznak: a tetők, tetőterek szigetelésével. Nézzük meg, miért hasznos ez a fajta felújítás, milyen előnyei vannak, milyen anyagokat használhatsz és mi az, amire nem alkalmas ez a megoldás!

Miért fontos hőszigetelni még a tetőt is?

20%. Körülbelül ennyit lehet spórolni, a teljes fűtési költségek ekkora százalékát takaríthatja meg egy család akkor, ha nem csak a falak, hanem a tető is el van látva megfelelő hőszigeteléssel. Ez annak az eredménye, hogy a hő leginkább felfelé terjed, a födém pedig egy hatalmas felület, amin keresztül rengeteg energia távozhat minden egyes nap.

A 20% önmagában talán – havi szinten – nem tűnik olyan nagy értéknek, de egy év alatt már súlyos összegek maradhatnak a családok pénztárcájában, 5-10 éves távlatokról nem is beszélve.

A hőszigetelés egy rendszer, aminek minden eleme számít. A tető pedig egy ezek közül.

towfiqu barbhuiya jpqyfk7gb4w unsplash

Milyen előnyei vannak – az energiaspóroláson kívül – a tető hőszigetelésének?

A hőszigeteléseknek nem az az egyetlen előnye, hogy csökkentik a fűtésszámlát. Egy jól kialakított tető szigetelés például segít megelőzni a felső sarkok és a padlás penészedését, a tetőfedő anyag állapotának romlását, sőt! Még hangszigetelő funkciója is lehet.

Érdemes továbbá megemlíteni, hogy a tető szigeteléssel rendelkező épületeket magasabb áron lehet eladni, mint szigetelés nélküli társaikat, ami sokak számára nem utolsó szempont.

Mire NEM lesz megoldás a tető hőszigetelése? Mit NE várj tőle?

A tetők hőszigetelését utólag is gond nélkül el lehet végezni, de fontos tudni, hogy önmagában ennek az egy területnek a szigetelése nem oldja majd meg az épületből szökő hő problémáját. Ha nincs homlokzati hőszigetelés, akkor a tetőn végzett munkálatok hatása csak minimálisan érvényesül majd.

A falak vizesedéséből, a vízszigetelés hiányából fakadó penészedést sem küszöböli ki egy tetőtéri szigetelés (vagy bármilyen hőszigetelés), így ebben az esetben is az alap problémát kell megoldani.

Milyen anyagokkal szigetelheted a tetőt? Mit használhatsz erre a célra?

Itt fontos megjegyezni, hogy nem mindegy, a tető melyik részére kerül majd szigetelés: a szarufák közé/alá, vagy éppen a födémre. A födémre érdemes olyan anyagot tenni, ami legalább a járás okozta terhelésnek képes ellenállni, míg a tetőhélyazat alá kerülő szigetelésnél ez nem feltétlenül elvárás.

Tetőhélyazat alá gyakran használnak kőzetgyapotot, födémekre pedig kőzetgyapotot vagy polisztirolt. Könnyebben kivitelezhető, gyorsabb megoldás lehet a szórt purhab, amit mind a két esetben bátran alkalmazhatsz, hiszen bármilyen felületen megtapad, sem a különleges formák, sem a mélyedések, sem a kiszögellések nem jelentenek akadályt.

Purhabbal ráadásul gyorsan is lehet dolgozni, mivel nem kell méretre vágni vagy külön eljárással rögzíteni, csupán kifújják az adott felületre, ahol megduzzad és kikeményedik.

Felújításokhoz ez a tökéletes anyag!

Purhab hőszigetelés tetőkre

Fotók forrása: unsplash.com

Top