You are here
Home > Otthon >

Hasznos kütyük allergiásoknak, amelyek minden évben kellemes közérzetet biztosítanak

Az allergia sokunk életét keseríti meg, ráadásul ha már allergiások lettünk, akkor sokkal érzékenyebbé válunk egy rakat olyan tényezőre, amit nem szeretnénk látni a lakásunkban. A penészes falak, a túl száraz levegő, de a nagyon párás levegő is csak erősíti az allergiás tüneteket. Azonban van néhány olyan kütyü, amivel tökéletes klímát varázsolhatunk az otthonunkba.

Párásítók a száraz helyiségekbe

A párásítók valószínű minden allergiás számára életmentőek. Egy illóolajjal is tölthető aromás párásító viszont még hatékonyabb lehet az allergiás tünetek enyhítésére. Például a borsmenta vagy a levendula kifejezetten nyugtatja az érzékeny légzőszerveinket. Ráadásul már olyan párásítókat is beszerezhetünk, amelyek mobilról vezérelhetőek és különféle hangulatvilágítást is beállíthatunk rajtuk. Ezen kívül a párásítás hatékonyságát növelhetjük azzal, ha növényeket tartunk és építünk egy szép akváriumot. Mindkettő rendkívül relaxáló, ami például egy köhögésrohamokkal küzdőnek is sokat jelent – hiszen a stressz kiválthatja a köhögőrohamot. Viszont ami nagy jelentőséggel bír, hogy remekül párásítja a levegőt és a növények tisztítják, valamint meg is kötik a port. Tehát amennyiben tökéletes párásítás a cél – csináljunk egy kisebb dzsungelt a lakásba az elektromos párásító mellé. Nem fogjuk megbánni.

Páramentesítők a nagyon nyirkos helyekre

Sajnos egy allergiás számára a túl sok, egészségtelen pára is gondot okoz. Ez főleg olyan helyeken igaz, mint a konyha és a fürdőszoba. Utóbbiban ráadásul a soha ki nem száradó felületek miatt a gombák is megjelenhetnek, ami megint csak növeli az allergiás reakciókat. Az ilyen helyekre érdemes olyan páramentesítő készüléket beszerezni, amin beállíthatjuk a kívánt paramétereket és mikroszűrővel is rendelkezik, tehát a gombák spóráját is kiszűri. Utóbbi rendkívül fontos egy allergiás számára, hiszen a gombák spórája akár komoly szövődményekhez is vezethet abban az esetben, ha gyakran belélegzik őket.

Légtisztítók

Profi légtisztítók állnak rendelkezésre ahhoz, hogy javítsák a levegő minőségét az otthonunkban. Ezek között már olyan okos kütyüket is találunk, amely jelzi a levegő állapotát és ennek megfelelően fokozza vagy lassítja a tisztítás folyamatát. Az ilyen légtisztítók érzékelik a poros levegőt és automatikusan bekapcsolnak. Ezen kívül mobilról irányíthatóak és olyan szűréssel rendelkeznek, ami a pollent, a port és a szmog ártalmas részecskéit is kiszűrik. Dohányfüst ellen is hatékony, vagyis tökéletes állapotú levegőt szívhatunk általa, ami egy allergiás számára életmentő.

Poratkátlanító porszívók

A poratka az a másik allergiaokozó tényező, amire gyakran a pollenallergiások is érzékenyek. Ez főleg amiatt van, mert keresztallergia is kialakulhat. Ezért kikerülhetetlen, hogy olyan porszívót válasszunk, amely rendelkezik porakta szűréssel. Ezek a porszívók valamivel drágábbak, mint a hagyományos típusok, viszont ég és föld a különbség a porszívózásnál. Sokkal erősebben szívnak, mint az átlag készülékek és a teljesen zárt rendszerüknek köszönhetően egy porszem sem kerülhet vissza a légtérbe. Külön poratka szűrővel rendelkeznek, ezért könnyen tisztíthatóak.

Sóterápiás készülékek

Szintén igen hatékonyak lehetnek a különféle sóterápiás készülékek allergia ellen. Ez lehet sólámpa, sótöltettel rendelkező párásító vagy sópipa is. Mindegyik képes jelentősen csökkenteni az allergiás tüneteket, ezen kívül a légúti megbetegedések kezelésére is kiváló. Az ilyen készülékeket a hálóba érdemes tenni, hiszen leginkább kisebb helyiségekben érvényesül igazán például egyetlen sólámpa hatása.

Top