You are here
Home > Otthon >

Tegyünk zuzmót a falra, egyszerűen és könnyedén!

A vertikális ültetés hazánkban is egyre népszerűbb, hiszen ezzel az innovatív megoldással akár nagyobb mennyiségű növényeket ültethetünk el kisebb-nagyobb helyeken, illetve olyan felületeken, amelyek ez idáig kihasználatlanok voltak. A zöldfalakkal manapság nemcsak irodaházakban, szállodákban találkozhatunk, egyre többen díszítik az otthonukat. Azonban a kialakítása nem olcsó, kezdetnek egy házi zuzmókép, illetve egy zuzmófal költségtakarékos megoldásként ajánlható.

A szobanövények egyre több otthonban megtalálhatók. Habár sokan csak az otthon hangulatának emelésére használják, míg mások tudatosan választanak, hiszen a növények a levegő tisztítására is kiválóan alkalmasak. A színek pozitív élettani hatását régóta felismerték, terápiában alkalmazzák, így nem véletlen, hogy a zöldet tartják a szem számára a legmegnyugtatóbb színnek. A mérések szerint azokban az irodákban, ahol zöldfal van, a dolgozók körében 10-15 százalékos hatékonyság javulást tapasztaltak. A zöldfal beruházás előtt érdemes a lehetőségeket körbejárni, hiszen a kialakítása nem tartozik a legolcsóbb eljárás közé, igaz probléma mentesebb, a hagyományos szobanövényekhez képest.

Addig, amíg a zöldfal kialakítása precízséget, és szaktudást igényel, addig a zuzmófal kialakításába bárki bátran belevághat, nem csak az ügyes barkácsok. A zuzmókép, illetve a zuzmófal hazánkban is egyre népszerűbb, és trendi. Nem csoda, hiszen egy természetbarát megoldás, amely bármely otthont egyedivé varázsol.

zuzmófal

Az izlandi zuzmó (vagy moha) az Északi- sarkkörön szabadon termő egyben változatos fajú növény. A betakarítása után egy környezetbarát technológiával alkalmassá teszik a dekorációs célú felhasználásra. A késztermék ezt követően évekig képes megőrizni az üde zöld színét és a felületének a puhaságát anélkül, hogy bármivel is kezelni, vagy gondozni kellene. A tartósított zuzmó felhasználása sokoldalú, hiszen nemcsak színkombinációkra van lehetőség, de a különféle felületek kialakításának csak a képzelet szab határt. Ápolása gondozásmentes: sem fényt, sem tápanyagot, sem locsolást nem igényel, továbbá a képet ablak nélküli helyiségbe is helyezhetjük. A zuzmófal további előnye, hogy nagyobb felületen a hangszigetelő tulajdonságát is kihasználhatjuk.

DIY ötletek minimális befektetéssel

Az izlandi zuzmóból divatos falikép készíthető egy egyszerű keret és ragasztó segítségével. A zuzmóból különböző egységcsomagok kaphatók, amely azért is előnyös, mert a különböző színekkel, és felületekkel 3D-s hatás érhető el.

De vásárolható már kész zuzmófal méterben is, amely egy speciális textilre van rögzítve, aztán egyszerűen ollóval lehet a megfelelő méretre vágni, és tépőzár segítségével rögzíthető a keretbe.

Top