You are here
Home > Magazin >

Régebbi és új trendek a növényi alapú étkezésben

növényi étkezés

Manapság nagyon népszerű különböző típusú étrendeket követni. Flexitáriánus, vegán, paleo… A sok-sok új fogalomba könnyű belekeveredni. Íme egy rövid tájékoztató azok számára, akik még csak most ismerkednek ezzel a világgal.

Vegyük első kategóriának a laktovegetáriánust: gabonák, zöldségek, gyümölcsök, magvak vannak a középpontban, ami kiegészül a tejtermékek fogyasztásával.

Egy ovo-lakto vegetáriánus az előző étrendhez hasonlót követ, viszont nála a tojás is az étkezés részét képezi.

A vegán étrend eltér a többitől, mert ez inkább egyfajta életfilozófiaként fogható fel. Olyan élelmiszert fogyasztanak, ami nem állati eredetű. Kerülik az állatkísérletekkel készült kozmetikumokat, az állati bőrből készült termékeket, azaz arra törekednek, hogy olyan vállalatoktól vásároljanak, amelyek nem használják ki az állatokat semmilyen formában. A méz fogyasztásáról pedig nem kell többet vitázni, az Éva magazin cikke szépen, alaposan kifejti, hogy a méhek maguknak termelik a mézet. Mi pedig szimplán elvesszük tőlük. Ez szembe menne a vegán életfilozófiával.

Egy nyersvegán 75%-100%-ban nyersen fogyasztja a növényi eredetű élelmiszereket.

Talán újkeletűnek tekinthetjük a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ). Ennek az a lényege, hogy csak növényeket fogyasztunk, azokat is a minél kevésbé feldolgozott változatában. Eszerint érdemes kerülni az olaj használatát is, mert abból úgymond „kiszűrnek” sok hasznos dolgot, például a rostokat. Az étrend „alapító atyja” Dr. Michael Greger, a hozzáadott só használatát se javasolja. Sok-sok kutatás és alapos munka után létrehozta az „ideális étrendet”, ezt hívja napi tucatnak. Ennek az a lényege, hogy az ételeket 12 kategóriára osztotta, és leírja, hogy egy nap egy adott kategóriából mennyit érdemes fogyasztani annak érdekében, hogy ne alakuljon ki hiánybetegség. Természetesen ezt nem kötelező betartani, ez csak egy iránymutatás.

Ha valamilyen oknál fogva kedvet kaptunk valamelyik étrend kipróbálására, megfogalmazódhat bennünk a kérdés, hogy“mégis hogyan kezdjünk neki? Szerencsére az internet segítségével számtalan hasznos cikket, és tanácsot tudunk találni. Mielőtt elmegyünk a boltba, érdemes belenézni például a Rossmann internetes újságjába. Ne gondoljuk, hogy csak háztartási és tisztálkodási szerek kaphatók náluk, kínálatukban megtalálhatók olyan különleges teák, étrendkiegészítők és élelmiszerek is, amelyek máshol Magyarországon nem.

Pozitív hozadéka a húst visszaszorító étrendeknek, hogy amikor csökkentjük, elhagyjuk a húst, és különböző alternatívákban gondolkozunk, új ízeket fedezhetünk fel. Sokkal változatosabb lesz az étkezésünk, több tápanyaghoz is juthatunk. Ez eredményezheti közérzetünk javulását.

Az átállás elején érdemes odafigyelnünk arra, hogy megismerjük önmagunkat, és felmérjük határainkat. Ha a megszokott étkezésünkhöz képest túl sok mindent akarunk egyszerre elhagyni, előfordulhat, hogy ezt túl soknak találjuk, és rögtön feladjuk az egészet. A lényeg a fokozatosság. Például, ha az átállás előtt szinte minden étkezésben szerepelt a hús, akkor érdemes lehet úgy kezdeni, hogy először csak napi egyszer fogyasztunk húst.

Előfordulhat, hogy környezetünktől az aggódás jeleként megkapjuk azt a kérdést, nem fogunk-e valamilyen tápanyagban hiányt szenvedni. A legtöbb figyelmet általában a fehérje, a vas, és a B12 pótlása igényli. Segítségül hívhatunk különböző tanulmányokat annak érdekében, hogy ezeket a tévhiteket eloszlassuk a kérdezőnél. Például a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar, Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet 2016-os kutatásában leírtak szerint a fehérje miatt azért nem kell aggódni, mert a növények is ugyanúgy tartalmazzák mind a 9 aminosavat, amire a szervezetünknek szüksége van. Az sem probléma, ha nem egyszerre fogyasztjuk mind a 9-et, mert a szervezetünk elvégzi ezeket a bontási folyamatokat, és úgy hasznosítja őket, ahogy arra éppen szükségünk van.

Az állati eredetű ételekben az ún. „hemvas” található meg, míg a növényekben az más formában található meg. Megfelelő mennyiségű C-vitamin fogyasztásával a növényi vas felszívódása a többszörösére fokozódik. A B12-vitamin bevitelére érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni és étrend kiegészítő formájában rendszeresen fogyasztani.

További információ és támogatás érdekében használjuk a közösségi média felületét, ahol rengeteg csoport létezik már, s a fentebb említett témákban tudnak segíteni, lehetőség adódik a véleménycserére és a tapasztalatok megosztására.

Top