You are here
Home > Kert >

Díszkert vagy haszonkert való nekem?

kert

Egyre többen foglalkoznak kertészkedéssel, és a virágültetés mellett haszonnövények és fűszernövények telepítésébe is egyre többen vágnak bele. Mielőtt bárki nagyobb beruházásba kezdene, érdemes megvizsgálni, hogy rendelkezünk-e megfelelő területtel, és hogy milyen jellegű kerti munkák elvégzésre vagyunk hosszú távon képesek.

Hasznos tippek kertészkedőknek

Ma már nemcsak a családiház tulajdonosok kertészkednek, hanem a terasszal, vagy kertkapcsolattal rendelkezők is különféle évelő és egynyári virágokkal díszítik a környezetüket, és igen népszerű a fűszernövények, és haszonnövények telepítése is. Nem árt előre elgondolni, hogy olyan díszkertet szeretnénk, amely pihenésre, rekreációra alkalmas, vagy olyan kisebb-nagyobb haszonkertet, amelyből a család szükségleteit lehet ellátni.

Díszkert és haszonkert együtt

Bár igaz, hogy a kertépítés egyre népszerűbb, és ezzel párhuzamosan a haszonkertek kis mértékben háttérbe szorultak – számos jó példát láthatunk az európai országokban, ahol a két funkciót hosszú-hosszú ideje ötvözik.

Mit és hová ültessünk?

Egyre gyakoribb az itthoni kertekben is az, hogy egy kisebb területet pár tő paprika, vagy paradicsom, esetleg fűszernövény számára hagynak meg, és ültetnek be.

Ha van egy kis virágágyásunk, akkor az évelők vagy egynyári virágok mellé akár pár tő paradicsomot is telepíthetünk. A különböző fűszernövények szegélyként is mutatósak, így folyamatosan elláthatjuk a családot friss paradicsommal és illatos fűszerekkel.

A hagyományos zöldségágyás köré akár törpe örökzöldeket is ültethetünk. A gyomosodás ellen célszerű a talajt geotextillel lefedni, amelyet igény szerint apró kavicsokkal, vagy fenyőkéreg mulccsal eltakarhatunk.

Nagyon kedvelt manapság a vidékies hangulatú kert, így a nagyobb területtel rendelkezőknek érdemes vegyesen ültetni díszfákat és gyümölcsfákat. Újabban nagyon divatos az erdőkert is, és pázsit helyett jó választás lehet az ellenállóbb réti gyep például százszorszépekkel, így folyamatosan virágzó zöld felületet kapunk, és a nyírása, ápolása is egyszerűbb.

Akár teraszon, kisebb kertekben ültethetünk dísznövényeket és haszonnövényeket faládákba, vagy nagyobb dézsákba, így egy kerthez hasonlóan élvezhetjük a vegyes kert nyújtotta előnyöket – a hasznát és a szépségét egyaránt.

A kisebb kerttel- és rossz minőségű földdel rendelkezők számára kifejezetten ideális a magaságyás, manapság kedvező áron lapraszerelt állapotban lehet az általában 30-50 cm magasságú, 1-2 m2-es magaságyakat beszerezni.

csarab

Díszkert és vagy haszonkert

A kert mérete

A száz négyzetméternél nagyobb kertek mindkettő számára – díszkertnek és haszonkertnek is megfelelő. Viszont ennél kisebb területen már ajánlott a két funkció közül dönteni, mivel nincs értelme megosztani. Ugyanakkor hiába a befektetett munka, ha nem tudunk érdemleges terméshozamot elérni.

Gondozási igény

Bár igaz vannak rendkívül munkaigényes díszkertek, de általában kevesebb gondozást igényel, mint a haszonkert, ahol jóval több gondot kell fordítani összességében az öntözésre, gyomlálásra, és a védekezésre. A sziklakert építés is egyre népszerűbb, de sokan nem gondolják, hogy az igényes sziklakert gondozása rendszeres elfoglaltsággal jár.

Rendelkezésre álló szabadidő

Nagyon fontos, hogy előre felmérjük, hogy általában mennyi időt tudnánk a munkánk és egyéb elfoglaltságaink mellett a kertünkre fordítani, illetve vegyük figyelembe a nyaralási szokásainkat. Bár egyre többen saját kertésszel is rendelkeznek – a többség nem –, számukra, ha rendkívül elfoglaltak, és a kertről sem akarnak lemondani, akkor a kevésbé gyomosodó kompakt virágágyások, vagy dézsás díszfák, citrusok ajánlottak.

Egészségi állapot

A fizikai és az egészségi állapot nagyban befolyásolja, hogy milyen fizikai munkák elvégzésre vagyunk képesek, hiszen egy szezonban sok hajolgatással, és emelgetéssel jár együtt. A hátfájósok számára előnyös lehet az asztalra telepített ágyás, illetve a magaságyás is nagyban megkönnyíti a kerti munkát. Ugyanakkor az allergiások száma egyre több. Igaz, hogy a kerti növények (általában) nem, vagy csak minimálisan allergének, az arra érzékenyek számára a növények által vonzott rovarok okozhatnak kellemetlenségeket.

+ 1 szempont: A család összetétele

Kisgyerekes családoknál arra is érdemes figyelni, hogy az adott növény, vagy annak valamilyen része mérgező-e. Gyerekeknél gyakran fordulnak elő kisebb-nagyobb véletlen balesetek, ezért a kiválasztást befolyásolja, hogy az adott növény rendelkezik-e tüskékkel, vagy balesetekkel.

Top